Sa kruzera idu da obiđu podmornice

Strani posjetioci brojniji od domaćih
932 pregleda 0 komentar(a)
Amerikanci u tivatskom muzeju, Foto: Siniša Luković
Amerikanci u tivatskom muzeju, Foto: Siniša Luković

Zbirka pomorskog nasljeđa u nautičko-turističkom centru Porto Montenegro u Tivtu koja baštini predmete, dokumente i druge artefakte povezane sa nekadašanjim tivatskim vojnim brodogradilištem Arsenal i preko 120 godina kontinuiranog priustva ratne mornarice u Tivtu, bilježi sve bolju posjećenost.

Taj mali muzej pored individualnih posjetilaca sve češće dolaze da obiđu i organizovane grupe turista, a osim zbirke najpopularniji je obilazak najatraktivnijih eksponatima - dvije podmornice bivše Jugoslovenske matne mornarice i malom brodu-oldtajmeru „Barbara“.

„Posjeta varira od dana do dana, ali u principu, dnevno nas obiđe najmanje stotinjak gostiju. U odnosu na isti period lani, ove godine radimo znatno bolje i imamo mnogo više posjetilaca. Postali smo prilično popularni među stranim turistima koji dolaze na izlete u Tivat, tako da imamo organizovane ture koje ovdje dovode, kako naše, tako i agencije iz Dubrovnika. Pored ostalih, organizovano nam dolaze i grupe posjetilaca sa kruzera koji pristaju u Kotoru“, kazao je „Vijestima“ koordinator i kustos zbirke pomorskog nasljeđa Dražen Jovanović.

Samo za jedan dana grupa od pedesetak turista iz SAD koji u Crnoj Gori borave na višednevnom krstarenju guletima po našem primorju, bila je u posjeti zbirci i sa posebnim zanimanjem obišla je podmornicu „Heroj“ koja je centralni eksponat među tri plovila izložena na platou pred Zbirkom pomorskog nasljeđa. Za Amerikance je bila posebno interesantna prilika da uđu u ovaj bivši jugoslovenski ratni brod sagrađen 1968. po originalnom domaćem projektu i vide kako je funkcionisao nesvakidašnji konglomerat ratne tehnike, mašina i elektronike jugoslovenskog, zapadnog i sovjetskog porijekla, a koji se nalazi na „Heroju“.

Podmornica od 50,4 metara dužine, 4,7 metara širine i punog deplasmana 704,6 tona bila je u službi pune 23 godine, a „Heroj“ je u svoje vrijeme predstavljao vrhunac ne samo brodogradnje već i ukupne tehnologije kojom je ovladala ondašnja Jugoslavija.

Nakon Amerikanaca, „Heroja“ i ostale eksponate Zbirke pomorskog nasljeđa Porto Montenegra, obišle su još dvije organizovane grupe od skoro stotinu stranih turista. „Za strance je naša zbirka vrlo često izuzetno prijatno i neočekivano iznenađenje i oni generalno, pokazuju mnogo veće interesovanje da posjete naš muzej nego što je to slučaj sa ljudima iz Crne Gore“, kazao je Jovanović.

Bonus video: