Staklene flaše i tegle bacaćemo u posebne kante

Selekcija ambalažnog otpada 2020, kada će biti riješen i problem buke tokom odlaganja stakla
1471 pregleda 3 komentar(a)
Staklena ambalaža u prirodi može ostati zauvijek, Foto: Pixabay
Staklena ambalaža u prirodi može ostati zauvijek, Foto: Pixabay

Navike građana da sav otpad, pa i ambalažu od stakla, odlažu na istom mjestu, biće promijenjene usvajanjem novog zakonskog rješenja u upravljanju otpadom, što iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) najavljuju za prvi kvartal (januar-mart) 2020. godine.

Staklena ambalaža se u Crnoj Gori sada odlaže zajedno sa drugim miješanim komunalnim otpadom, a iz resora Pavla Radulovića, kazali su “Vijestima” da to kroz godinu neće biti slučaj, jer novi zakon predviđa odvajanje stakla od drugog otpada. Podsjećaju i da je odvojeno sakupljanje otpada, uz uslov da je obezbijeđen minimum odvojenog sakupljanja suve i mokre frakcije otpada predviđeno Državnim planom upravljanja otpadom.

Predlogom Zakona o upravljanju otpadom, staklena otpadna ambalaža će, kako su kazali, biti regulisana kroz dio koji se odnosi na ambalažni otpad i to će to biti odgovornost proizvođača, odnosno uvoznika ambalaže (proizvođača). “Proizvođači će snositi troškove organizovanog sistema preuzimanja, sakupljanja i obrade otpadne ambalaže. Ukoliko proizvođači ne organizuju takav sistem, plaćaće naknadu Eko-fondu, a sredstva od te naknade koristiće se za finansiranje troškova preuzimanja, sakupljanja i obrade posebnih vrsta otpada, između ostalog i staklenog ambalažnog otpada.

Napominjemo da je donošenje Zakona o upravljanju otpadom planirano za prvi kvartal 2020. godine“, kazali su Ministarstva. Staklo spada u jedan od najizdžljivijih materijala i vrijeme potrebno za razgradnju staklenih flaša i tegli procjenjuje se na milion godina. Pošto se lako lomi i kao takvo šteti živom svijetu, preporučuje se njegova reciklaža u svakom obliku, jer staklo može da se reciklira neograničeno.

U Evropskoj uniji su pojedine države uvele depozitni sistem, a u prosjeku sakupe i recikliraju 90 odsto staklenih i plastičnih flaša i limenki.

Švedska je taj sistem uvela prva, 1984. godine, a grupi od deset zemalja posljednja se priključila Litvanija, koja je vrlo brzo udvostručila procenat prikupljanja otpada. U regionu, depozitni sitem je uvela jedino Hrvatska, a u Srbiji se godinama najavljuje da će to biti urađeno.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Srbije Filip Radović početkom godine je ponovo najavio uvođenje depozitnog sistema. On je istakao da bi uvođenje depozitnog sistema trebalo da motiviše i građane i privredu da ne odlažu više otpad u životnu sredinu i pojasnio da će širom Srbije biti postavljeni aparati u koje će građani ubacivati ambalažu, a za to dobijati novac. Nije precizirao kada bi mogla da se očekuje realizacija te ideje. U Beogradu i drugim gradovima Srbije na pojedinim lokacijama su postavljena zvona za odlaganje staklene ambalaže.

U glavnom gradu Srbije zvona su postavljena tamo gdje ima dosta lokala i ugostiteljskih objekata. B.Ž.

U Podgorici sve više podzemnih kontejnera, u regionu od njih odustaju

U Podgorici se posljednjih godina obični kontejneri mijenjaju takozvanim podzemnim, koji su postavljeni na mnogim lokacijama. Kako su nadležni iz Glavnog grada naveli prednost podzemnih kontejnera u odnosu na obične posude za odlaganje otpada su velike – obezbjeđuju efikasnije prikupljanje smeća, poboljšana je higijena. Međutim, iskustva iz regiona nijesu takva.

Gradonačelnik Beograda Goran Vesić nedavno je kazao da u Beogradu imaju 400 reciklažnih kontejnera, a da su ih postavili umjesto podzemnih, koji su se pokazali kao veoma loši.

“U Beogradu trenutno imamo ukupno četiri stotine reciklažnih kontejnera. Postavljaju se na mesta nekadašnjih podzemnih kontejnera, koji su se pokazali kao veoma loši. Većina njih je propalo, a firma koja ih je održavala otišla je u stečaj. Zato smo donijeli odluku da ih zamijenimo reciklažnim kontejnerima”, rekao je Vesić.

Reciklaža donosi i miran san

Promjena navika u načinu odlaganja ambalaže od stakla, donijeće mir i građanima centra Podgorice koji navode da nemaju mira zbog buke koju prave pojedini ugostitelji koji ne biraju vrijeme kad će staklenu ambalažu iz lokala odložiti u kontejnere.

“Kada istovaraju staklene flaše u kontejner buka je nesnosna, često to bude u kasnim satima, kao i popodne, kada je vrijeme odmora”, kazala je jedna od sugrađanki.

Bonus video: