Gdje je djetinjstvo najmanje, a gdje najviše ugroženo: Pogledajte na kom je mjestu Crna Gora

"Najmanje 280 miliona djece u svijetu danas ima bolju šansu da odraste zdravo, obrazovano i sigurno nego što je to bio slučaj u bilo kojem trenutku u toku dvije protekle dekade", pokazuje novi izvještaj Save the Children
2544 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crna Gora napredovala je na Indeksu prekinutog djetinjstva za tri mjesta i ove godine nalazi se na 50. poziciji.

Indeks prekinutog djetinjstva, koji Save the Children objavljuje uoči Međunarodnog dana djeteta, 1. juna, rangira 176 država svijeta po tome gdje je djetinjstvo najmanje, a gdje najviše ugroženo usljed faktora kao što su loše zdravlje, neuhranjenost, isključivanje iz obrazovanja, dječiji rad, brakovi maloljetnika, maloljetničke trudnoće i ekstremno nasilje.

Na Indeksu prekinutog djetinjstva, Bosna i Hercegovina (BiH) zauzima 38. poziciju i u odnosu na prošlu godinu, napredovala je za jedno mjesto.

Srbija se nalazi na 46. poziciji, gdje je bila i prošle godine.

"Crna Gora je takođe napredovala, i to za tri mjesta, te je ove godine na 50. poziciji", kaže se u saopštenju.

Najlošije pozicionirana zemlja regiona je Albanija, koja se nalazi na 61. mjestu, ali je ona najviše napredovala u regionu, u odnosu na prošlogodišnju 77. poziciju.

Prethodne dvije godine, Slovenija je dijelila prvo mjesto, dok ove godine dijeli treće sa Norveškom.

"Najmanje 280 miliona djece u svijetu danas ima bolju šansu da odraste zdravo, obrazovano i sigurno nego što je to bio slučaj u bilo kojem trenutku u toku dvije protekle dekade", pokazuje novi izvještaj Save the Children.

Kako se navodi, u 2000. godini, 970 miliona djece ostalo je bez djetinjstva usljed događaja koji su mijenjali njihove živote, poput dječijih brakova, ranih trudnoća, isključivanja iz obrazovanja, bolesti, neuhranjenosti i nasilnih smrti.

Taj broj danas je smanjen na 690 miliona – što znači da je život za 280 miliona djece bolji nego što je bio prije dvije decenije.

Izvještaj pokazuje da su se okolnosti za djecu popravile u 173 od 176 zemalja.

To znači da je danas 4,4 miliona manje dječijih smrti na godišnjem nivou, 49 miliona manje neuhranjene djece, 130 miliona više djece u školi, 94 miliona manje djece prisiljene na rad, 11 miliona manje djevojaka prisiljenih na ranu udaju, tri miliona manje tinejdžerskih trudnoća i 12 hiljada manje ubistava djece godišnje

"Od osam uzroka koji prekidaju djetinjstva koje izvještaj obuhvata, raseljavanje usljed konflikta je jedini koji je u porastu, sa 30,5 miliona više prisilno raseljenih osoba danas nego što je to bilo 2000. godine, što predstavlja povećanje od 80 odsto", kaže se u saopštenju.

Singapur se nalazi na vrhu Indeksa kao zemlja koja najbolje štiti i brine se za djecu, sa osam zapadnoevropskih zemalja i Južnom Korejom takođe među prvih deset.

Centralnoafrička Republika najlošije je pozicionirana, uz Niger i Čad.

Bonus video: