Direkcija već četiri godine zaobilazi Tivat: Nijesu uložili ni cent

Direkcija javnih radova godinama nije uložila ni cent u projekte na teritoriji najmanje bokeške opštine
654 pregleda 0 komentar(a)
Ni centa za kapitalne projekte: Tivat, Foto: Siniša Luković
Ni centa za kapitalne projekte: Tivat, Foto: Siniša Luković

Direkcija javnih radova Crne Gore već četiri godine shodno svojim planovima, nije uložila ni centa u realizaciju projekata na teritoriji Opštine Tivat.

To pokazuju izvještaji o radi Direkcije koja se finansira novcem građana, ali te pare dominatno troši na sjeveru države. Prošle godine, DJR je raspolagala budžetom od 46,075 miliona eura, od čega je sa 43,83 miliona eura finasirala ukupno 118 projekata, ali nijedan od njih nije bio sa područja Opštine Tivat.

Bio je planiran jedan projekat u Tivtu - izgradnja rezervoara za vodu u Gradiošnioci, ali on nije realizovan jer lokalna uprava nije na vrijeme riješila imovinsko-pravne odnose u vezi sa pristupnim putem. Taj problem je riješen tek krajem prošle godine i gradnja rezervoara je tek počela.

Većinu novca kojim je raspolagala u prošloj godini, DJR je potrošila na sjeveru (26,4 miliona eura), 14,8 miliona je otišlo na projekte realizovane u centralnoj regiji države, dok je u južnu regiju DJR investirala samo 1,3 miliona eura. Tivat je lani iz te Vladine direkcije dobio nula eura, isto koliko i susjedne opštine Kotor, Herceg Novi i Budva. Najviše novca, 9,37 miliona eura, DJR je lani investirala na teritoriji najrazvijenije opštine - Podgorice.

Tivćani ni 2017. nisu bili u finansijskom i planu ulaganja DJR za tu godinu, ali su ipak preko DJR 2017.godine dobili 1,28 miliona eura iz državnog budžeta. To međutim, nije urađeno shodno planu i programu rada Direkcije jer ona taj novac nije predvidjela u svom budžetu za Tivat.

Odlukom Vlade, DJR je te godine, krešući iznose na raznim drugim pozicijama u svom budžetu, ipak Tivtu koji je bio zvanični investitor tog projekta, uplatila u dvije tranše ukupno 1,28 milioan eura, kako bi Vlada na taj način podmirila sopstvene obaveze preuzete pred stranim partnerom - kompanjom „Orascom“, za izgradnju prve faze nove MR1 pristupne saobraćajnice turističkom kompleksu Luštica Bay u Krtolima. DJR ni tokom 2016. nije realizovala nijedan projekt u Tivtu, niti je centa uložila u najmanju bokeljsku opštinu. Bilo je planirano da DJR sufinasira izgradnju otvorenog plivališta-mandraća na Belanima te godine zajedno sa Opštinom, ali do toga nije došlo jer, kako stoji u Izvještaju, DJR nije od lokalne uprave dobila nikakvu projektnu dokumentaciju za taj objekat. Godinu ranije, preko DJR, Vlada je u Tivtu investirala tri miliona eura za gradnju prve faze saobraćajnice MR1 za Lušticu, takođe na taj način realizujući svoju ugovorenu obavezu prema strateškom stranom investitoru i njegovom rezidencijalno-turističkom projektu Luštica Bay.

Ta sredstava originalno nisu ni bila namijenjena Tivtu u planu DJR za 2015, već rješavanju uskih saobraćajnih grla na crnogorskim drumovima prema planu i programu trada Ministarstva saobraćaja za tu godinu, ali su odlukom Vlade transferisana za gradnju MR 1 saobraćajnice za Luštica Bay.

Tivat inače, kuburi sa nedostatkom brojnih kapitalnih javnih objekata kakve obično u drugim crnogorskim gradovima finansira DJR- počev od saobraćajne infrastrukture koja je najlošija na primorju, preko nedostatka prostora u školama ili opšte dotrajalosti školskih objekata u Donjoj Lastvi i Krtolima, do činjenice da grad nema ni Vatrogasni dom niti policijsku stanicu koja je već decenijama smještena u neuslovnoj i dotrajaloj baraci.

Bonus video: