"Polomismo kamione": Pogledajte kako trenutno izgleda put Nikšić-Vilusi

Vozači, posebno oni koji često prolaze pomenutom dionicom, negoduju i strahuju da će, dok se završi rekonstrukcija, njihovi automobili već pretrpjeti izvjesne štete
16790 pregleda 8 komentar(a)
Put trenutno, Foto: Svetlana Mandić
Put trenutno, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 29.05.2019. 17:30h

Do kraja ove godine magistralni put Nikšić–Vilusi biće kompletno rekonstruisan, a ljetnju sezonu turiste će dočekati radovi na dijelu od Trubjele do Vilusa, u dužini od oko 18 kilometara. Vozačima trenutno treba malo više strpljenja, ali i umješnosti, kako bi izbjegli eventualne štete na vozilima dok pređu 3,6 kilometara puta koji se trenutno radi i sa koga je skinut asfaltni zastor.

„Zbog vremenskih uslova nije moguće vršiti asfalterske radove, a po dinamičnom planu bilo je planirano asfaltiranje u dva sloja dionice od 3,6 kilometara. Ovi radovi će biti završeni u najkraćem roku čim vremenski uslovi to dozvole“, stoji u odgovoru „Vijestima“ Uprave za saobraćaj, koji je potpisao v.d.direktor Savo Parača.

Izvođač radova, koje finansira Direkcija za saobraćaj, je nikšićka firma Mehanizacija i programat, a vrijednost investicije je skoro deset miliona eura.

„Planirana rekonstrukcija podrazumijeva poboljšanje elemenata puta povećanjem radijusa u oštrim krivinama, proširenjem postojećeg puta sa sadašnjih 6,5 metara na 7,1 metar. Rekonstrukcijom predmetne dionice biće povećana bezbjednost saobraćaja i istovremeno se stvaraju povoljniji uslovi za saobraćaj i povećanje bezbjednosti saobraćaja na teritoriji opštine Nikšić. Takođe, stvaraju se uslovi za lakšu i bržu komunikaciju sa opštinama Herceg Novi i Kotor, kao i susjednom državom Bosnom i Hercegovinom”, stoji u informaciji Vlade.

Do tada vozači, posebno oni koji često prolaze pomenutom dionicom, negoduju i strahuju da će, dok se završi rekonstrukcija, njihovi automobili već pretrpjeti izvjesne štete.

“Putujem svaki drugi dan. Evo polomismo sve kamione, armature, gume, žice, sve živo. Non stop ih upozoravamo, niko ne vodi računa”, kazao je Podgoričanin, Vidak Bulatović.

Njegov sugrađanin Raco Vukčević, uvjeren je da će put biti završen do nekih narednih izbora. Milorad Vidović iz Zvornika, koji često prolazi pomenutom dionicom, u šali je kazao da postoji i dobra strana lošeg puta jer mu rupe ne dozvoljavaju da zaspi za volanom.

“Ovo je baš strašno”, kazao je Vidović.

I dok su pojedini vozači u šali dobacivali da bi na tako dobrom putu trebalo staviti ograničenje 120km/h, drugi su kazali da se nadaju da će kiša što prije prestati da pada i pomenuta dionica biti asfaltirana.

Od Trubjele do Vilusa u terminima od 9 do 11 i od 14 do 16 časova je potpuna obustava saobraćaja za sve vrste vozila, a van pomenutih termina saobraća se jednom trakom naizmjenično. Parača obećava da će za vrijeme turističke sezone biti normalno odvijanje saobraćaja.

“U toku turističke sezone radovi će se odvijati u smanjenom obimu koji neće onemogućavati normalno odvijanje saobraćaja. Do sada su urađeni iskopi na većini trase, kao i znatan broj propusta i priprema 3,6 kilometara trase za postavljanje asfalta. Preostali su radovi na zamjeni i uređenju donjeg stroja, izrada rigola, ivičnjaka i ivičnih traka, zaštita kosina mrežama, postavljanje odbojnih ograda i asfaltiranje kompletne dionice sa tri sloja asfalta”, stoji u odgovoru Uprave za saobraćaj.

Ranije je rekonstruisana dionica puta Trubjela-Nikšić, kao i prilazi graničnom prelazu Ilino brdo.

Bonus video: