Obnova puta do Spuža opet data Bemaxu

Ponuda kompanije “Crnagoraput” je bila ispravna i drugorangirana, dok su ponude “Tehnoput-Mne” i konzorcijuma “Gradnja promet i Met Alu plast” neispravne
2788 pregleda 1 komentar(a)
Put ka Spužu, Foto: Luka Zeković
Put ka Spužu, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.05.2019. 19:18h

Kompanija Bemax ponovo je dostavila najpovoljniju ponudu za rekonstrukciju puta Rogami – Spuž, odlučila je Uprava za saobraćaj. Ta kompanija ponudila je da dionicu starog puta između Podgorice i Spuža, dugu pet kilometara, rekonstruiše po cijeni koja je za oko 400.000 eura niža od procijenjene vrijednosti radova.

Uprava za saobraćaj u tenderskoj dokumentaciji navela je da je procijenjena vrijednost rekonstrukcije ove dionice 3.500.000 eura, dok Bemax za radove traži oko 3.082.826,90 eura. U tu cifru uračunat je i PDV. Odluka o najpovoljnijem ponuđaču donesena je 13. maja. Na sajtu portala Uprave za javne nabavke nema podataka o tome da li se neko od ponuđača žalio na ovu odluku. Kao zainteresovani ponuđači na ovom tenderu javile su se još tri firme.

Ponuda kompanije “Crnagoraput” je bila ispravna i drugorangirana, dok su ponude “Tehnoput-Mne” i konzorcijuma “Gradnja promet i Met & Alu plast” neispravne.

Uprava - nekadašnja Direkcija za saobraćaj, krajem novembra prošle godine za izvođača radova izabrala je firmu Bemaks, koja koja je za rekonstrukciju puta ponudila 2.986.814 eura.

Državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki utvrdila je da je Direkcija prekršila zakon, te da je neusklađenost tenderske dokumentacije sa propisima mogla da dovede do diskriminacije ili ograničenja tržišne konkurencije. U rješenju komisije piše da zakon propisuje da se ne smije ograničiti ili spriječiti konkurencija među ponuđačima i da se posebno ne može omogućiti bilo kome da učestvuje u postupku “neopravdanom primjenom pregovaračkog postupka ili korišćenjem diskriminatornih kriterijuma ili mjera koje nekog favorizuju”.

Uprava za saobraćaj je novi tender raspisala u februaru ove godine. Postupak je ponovo poništen, jer se konzorcijum firmi Met & Alu plast i Gradnja promet iz Danilovgrada žalio Državnoj komisiji. Komisija je utvrdila da je tenderska dokumentacija nezakonita, jer je Uprava za saobraćaj objavila dala nacrt ugovora, koji nije u skladu sa zakonom.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković krajem 2018. godine kazao je da je rekonstrukcija puta Rogami – Spuž jedan od priroteta za Glavni grad. Uprava za saobraćaj od izvođača radova tražila je da posao završi u roku od 180 dana. U dokumentaciji piše da je izabrani izvođač, ako bez krivice naručioca ne završi radove u roku, dužan da plati penale u iznosu od jednog promila ugovorene cijene svih radova za svaki dan prekoračenja roka. Visina ugovorene kazne ne može preći pet odsto od cijene radova.

Bonus video: