Dronovima kontrolišu more i podmorje

Uprava pomorske sigurnosti u visokotehnološkom projektu sa pomorskim vlastima država EU
1593 pregleda 0 komentar(a)
Plan kontrole dronovima
Plan kontrole dronovima

Uprava pomorske sigurnosti Crne Gore (UPS) postala je dio evropskog konzorcijuma koji će demonstrirati efikasnu saradnju bespilotnih sredstava (letjelica i plovila) sa ostalim sredstvima za potrebe nadzora pomorskog saobraćaja u projektu nazvanom COMPASS2020.

Taj projekat počeo je sa realizacijom 1. maja i predstavlja inicijativu Evropske komisije, a vodi ga Pomorska uprava Portugala. Cilj projekta je jačanje vanjske sigurnosti i bezbjednosti na morskom prostoru EU i zemalja koje teže članstvu u Uniji,.

“COMPASS2020 konzorcijum čine mnoštvo entiteta sa različitim iskustvima i kompetencijama iz oblasti sigurnosti i bezbjednosti na moru. Projektni tim od 14 partnera je raspoređen u devet zemalja, predstavljajući centralne i periferne djelove Evrope i uzimajući u obzir društvene izazove u svim djelovima EU. Raznoliki konzorcijum je okupio krajnje korisnike, predstavnike industrije, kao i naučno-istraživačke centre”, saopšteno je iz UPS.

Krajnji korisnici projekta COMPASS2020 su Pomorska uprava Portugala kao vodeći partner, Uprava pomorske sigurnosti iz Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva i Centar za pomorske analize i operacije za narkotike (MAOC-N) sa sjedištem u Portugalu.

“Glavni cilj projekta COMPASS2020 je da demonstrira operativno rješenje za neprekidni nadzor mora na velikim udaljenostima od obale, povećavajući mogućnosti za analizu i procjenu situacije za pomorske vlasti i na taj način doprinositi smanjenju troškova uz povećanje raspoloživosti i pouzdanosti operacija”, navode iz UPS.

Bespilotne letjelice, površinska i podvodna autonomna plovila (dronovi) koji će se razviti kroz ovaj projekat, dejstvovaće na udaljenosti do 200 nautičkih milja od obale zemlje korisnika.

Projekat bi trebalo da zaživi do kraja naredne godine. Tokom 18 mjeseci trajanja finansira se u ukupnom iznosu od 4.838.490 eura, a budžet UPS Crne Gore iznosi 150.000 eura.

Bonus video: