Da li će države ispoštovati heroje sa Sutjeske?

Sedamdesetpetu godišnjicu od odlučujućeg obračuna jugoslovenskih partizana i fašističkih Sila osovine obilježilo je klizište na Tjentištu, u Bosni i Hercegovini, ispod spomenika herojima iz bitke na Sutjesci. Klizište je obuhvatilo plato, Dolinu heroja, na kojem se nalazi spomenik i kosturnica
509 pregleda 10 komentar(a)
Spomenik na Tjentištu, Tjentište, Foto: N1
Spomenik na Tjentištu, Tjentište, Foto: N1
Ažurirano: 18.03.2018. 21:03h

Sedamdesetpetu godišnjicu od odlučujućeg obračuna jugoslovenskih partizana i fašističkih Sila osovine obilježilo je klizište na Tjentištu u Bosni i Hercegovini, ispod spomenika herojima iz bitke na Sutjesci. Klizište je obuhvatilo plato - Dolinu heroja na kojem se nalazi spomenik i kosturnica.

Iz Nacionalnog parka “Sutjeska” (BiH) pozvali su prije mjesec dana sve bivše jugoslovenske republike da pomognu u sanaciji klizišta i sačuvaju zajednički simbol narodnooslobodilačke borbe.

Međutim, ogromna rupa još zjapi u Dolini heroja.

“Još uvijek se rade ispitivanja. Javnost će o svemu biti blagovremeno obaviještena”, odgovorili su iz NP “Sutjeska” na pitanja kada će početi sanacija i da li je neka od bivših republika već pružila pomoć.

Iz crnogorske Vlade i Ministarstva kulture od srijede nijesu odgovorili da li će i kako pomoći sanaciju spomenika na Tjentištu, gdje je herojski poginulo oko 1.000 Crnogoraca.

Kao sjećanje na najveličanstveniji i odlučujući obračun Pete neprijateljske ofanzive, čiji je cilj bio uništenje partizana, ostao je 19 metara visok, bijeli spomenik na Tjentištu, remek-djelo kipara Miodraga Živkovića, kojem sada prijeti uništenje.

Zbog toga su se digle boračke organizacije svih bivših republika SFRJ, kako bi se ovaj simbol borbe za slobodu i uništenje fašizma sačuvao.

Bitka na Sutjesci ima veliki značaj i za Crnu Goru, koja je u proboju osovinskog obruča imala više od 3.000 boraca. U borbama su poginuli istaknuti crnogorski komandanti i revolucionari, između ostalih, Sava Kovačević, Vasilije Vako Đurović, Veljko Aleksić, dr Simo Milošević, dok se još pamti poruka Druge čete Trećeg bataljona Četvrte crnogorske proleterske brigade, koja je cijela izginula braneći Ljubin grob (Zelengora) i omogućivši “drugovima” da se iščupaju iz kandži neprijatelja.

Najveći broj crnogorskih boraca bili su Nikšićani (581), kojih je izginulo 190, zato je predsjednik Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašista Nikšića Slobodan Bato Mirjačić više puta intervenisao da se nešto uradi povodom sanacije spomenika na Tjentištu.

Tvrdi da je to mjesto zbližavanja, a ne razdvajanja ljudi. Rekao je da očekuje da će u sanaciji spomenika učestvovati cijela bivša Jugoslavija, ali da oni čekaju da ih neko iz Nacionalnog parka obavijesti o situaciji na terenu i njihovim namjerama.

„Mi smo se i ranije interesovali da se nešto uradi po pitanju sanacije spomenika, kao i groba Save Kovačevića do koga se teško dolazi i koji je u lošem stanju. Nekoliko puta smo o tome razgovarali na sjednicama SUBNOR-a, ali čekamo da nas neko zvanično obavijesti kakva je situacija tamo, šta planiraju da rade”, kazao je Mirjačić “Vijestima”. Iz NP ranije je saopšteno da se njihovoj upravi javio veliki broj organizacija, institucija i ustanova, ali i građana iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije koji su izrazili želju da pomognu u saniranju klizišta.

“Vijesti” su ranije objavile priču o dva Baranina, koji su uplatili novac, kako bi se zaštitio spomenik herojima NOB-a.

Predstavnici NP “Sutjeska”, kako su objavili na Fejsbuku, dirnuti gestom penzionera iz Crne Gore pokrenuli su akciju prikupljanja sredstava za sanaciju klizišta.

Nakon Sutjeske partizani priznati kao jedina narodnooslobodilačka snaga

U junu 1943. godine su izgladnjele, iznurene i opkoljene partizanske čete na planinama između rijeka Sutjeska i Piva, pobijedile nadmoćnijeg i brojnijeg neprijatelja - fašističke Sile osovine. U bici je poginulo oko 7.500 partizana (597 partizanki) sa jedne, i oko hiljadu Njemaca sa druge strane. Najviše strdalih bilo je u Drugoj dalmatinskoj udarnoj brigadi - njih 764.

Takođe je u borbi ranjen vrhovni komandant Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) Josip Broz Tito i britanski kapetan Bil Stjuart. Nakon te bitke, jugoslovenski partizani su međunarodno priznati kao jedini pokret na teritoriji bivše SFRJ, koji se bori protiv fašizma. Bitka je trajala od 27. maja do 15. juna 1943. godine.

Svi mogu pomoći sanaciju klizišta

Iz NP “Sutjeska” saopštili su da svi koji žele mogu da učestvuju u obnovi spomen-kompleksa na Tjentištu.

“Sredstva se mogu uplatiti na namjenski podračun kod Nove banke u konvertibilnim markama na ime JU Nacionalni park “Sutjeska”, broj 555-8000037215317. Za devizne prilive iz inostranstva u eurima i američkim dolarima instrukcije su Nova banka AD, Banja Luka; SWIFT: NOBIBA22; BA395551101000241265; Javna ustanova Nacionalni park “Sutjeska”, Tjentište BB”, piše u saopštenju.

Pažljivo pratimo medijske naslove

“U cilju očuvanja tekovina NOR-a, Ministarstvo kulture u kontinuitetu pruža finansijsku podršku za očuvanje i unaprjeđenje stanja spomenika podignutih stradalima u toku NOR-a. U odnosu na Spomenik palim borcima na Tjentištu, Ministarstvo sa posebnom pažnjom prati medijske naslove i s tim u vezi izražava zabrinutost za stanje navedenog spomenika. Međutim, ovom Ministarstvu se nije obratila Federacija BIH, niti je isto zvanično obaviješteno o okolnostima koje se odnose na ovaj spomenik, te se nije moglo reagovati na odgovarajući način. U sljedećem periodu, razmotriće se ovo pitanje i zauzeti odgovarajući stav”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva kulture.

Bonus video: