REAGOVANJE NA SAOPŠTENJE OPŠTINE HERCEG NOVI O PREKIDU SARADNJE

JP Morsko dobro: Infantilno ponašanje Opštine na štetu građana Herceg Novog

Iz Morskog dobra poručuju da "javno reagovanje Opštine HN, u kojem najavljuju prekid saradnje s JP Morsko dobro, djeluje kao puko politikanstvo jer se u njemu zanemaruju ključne činjenice o namjerama i na neistinit način prezentuju ciljevi postupka davanja na korišćenje Gradske luke „Škver“"
2519 pregleda 3 komentar(a)
 Gradska luka Škver, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
 Gradska luka Škver, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 30.05.2019. 16:19h

“JP Morsko dobro nije „podijelilo“ Luku „Škver“ u Herceg Novom. Luku je odavno podijelila Opština Herceg Novi kada je dala pravo korišćenja za bazen u luci - Vaterpolo klubu Jadran, dio koji se koristi za sportske jedrilice, brodice i jahte i dio koji se koristi za barke lokalnog stanovništva, ribara i drugih sa kabinama za opremu - „Brodarskom društvu Jugole Grakalić“, a pristan i privezište opštinskoj - Agenciji za gazvovanje Lukom”.

To je saopšteno iz tog javnog preduzeća nakon što je iz Opštine Herceg Novi saopšteno da Morsko dobro “nije partner Opštini Herceg Novi ni građanima grada, niti poštuje napore da se ostvari saradnja".

Iz Morskog dobra tvrde da “tako podijeljen „Škver“ funkcioniše već decenijama”.

“U međuvremenu opštinska Agencija je sa JP Morsko dobro, imala ugovor o korišćenju za dio luke koji i danas koristi.

Sistem upravljanja lukama je promijenjen donošenjem Zakona o lukama 2008. godine, a uloga Opštinske Agencije od 2009. kada je istekao Ugovor Agencije JP Morsko dobro. Od tada cijela luka se koristi na način koji nije usklađen sa Zakonom, moglo bi se reći ilegalno.

Sva nastojanja JP Morsko dobro da se upravljanje lukom uskladi sa Zakonom, Opština je pratila bez posebnog interesovanja i učešća. Kad je rukovodstvo luke pokrenulo aktivnosti na učešću u međunarodnim projektima, primijetili su da zapravo luku koriste suprotno Zakonu. Namjera da se riješi pitanje statusa luke je bio jedan od razloga za održavanje sastanka Opštine i JP Morsko dobro”, navodi se u saopštenju JP Morsko dobro.

Ističu da su konstatovali probleme statusa i funkcionisanja luke „Škver“ i zaključili da će Opština kod Ministarstva saobraćaja i pomorstva i nadležnih organa pokrenuti zakonsku proceduru za rješavanje trajnog statusa luke.

“Na insistiranje predsjednika Opštine i njegovih saradnika, zaključeno je da će JP za upravljanje morskim dobrom raspisati javni poziv za davanje u zakup dijela akvatorijuma Luke Škver, što bi bilo rješenje za regularno funkcionisanje dijela luke kojim upravlja opštinska Agencija do sistemskog i trajnog rješenja.

Nakon dogovora, niko nije pokrenuo nijedno pitanje, osim što je JP Morsko dobro pripremilo i obezbijedilo uslove za ustupanje na korišćenje luke na jedino mogući i legalan način, navodi se u saopštenju.

Iz Morskog dobra poručuju da "javno reagovanje Opštine HN, u kojem najavljuju prekid saradnje s JP Morsko dobro, djeluje kao puko politikanstvo jer se u njemu zanemaruju ključne činjenice o namjerama i na neistinit način prezentuju ciljevi postupka davanja na korišćenje Gradske luke „Škver“”.

Uvesti red u obilazak Plave špilje

“Dosadašnji način organizovanja obilaska Plave špilje, po kojem u špilju, ulaze plovila bez reda i načina, predstavlja haotično stanje rizično po bezbjednost posjetilaca, sa lošim utiskom o nivou turističke ponude Herceg Novoga i Crne Gore. Red je moguće uvesti samo ustupanjem lokacije korisniku s pravom i obavezom da organizuje pristajanje plovila po pravilima koja štite red i javni interes i uz rad službi koje su nadležne za kontrolu – inspekciju. U suprotnom, realna je bojazan da se haotično stanje produži i na ovom lokalitetu. Pitanje je kome to odgovara i ko se zalaže za nastavak takvog stanja”.

JP Morsko dobro poslednjih 8 godina je uložilo oko 4 miliona eura za uređenje obale u Herceg Novom, više nego što je prihodovalo. Podsjećamo da je JP Morsko dobro do danas uložilo 1,2 miliona eura za uređenje šetališta Pet Danica.

I ove godine u Planu korišćenja sredstava JP Morsko dobro je opredijelilo 701.560,00 eura za investiciona i druga ulaganja u zonu morskog dobra za tu opštinu, uključujući 270.000,00 eura za tekuće održavanje čistoće koji se direktno prenose lokalnim preduzećima u Herceg Novom, 160.000 eura za izgradnju pješačke staze od Rta Sv. Nedjelja do Bijele, 30.000 eura za kompletnu sanaciju lokaliteta ‘Bijela vila’, 60.000 za izgradnju rampe za pristup moru lica sa invaliditetom, 70.000 za sanaciju parapetnog zida i ograde na šetalištu Pet Danica, sredstva za predsezonsko prihranjivanje brojnih Novskih plaža i mnoga druga...

“Da li ovakvim stavom Opština Herceg Novi odustaje od dogovorenih sredstava i projekta koje JP Morsko dobro sprovodi duž novske rivijere u namjeri da prostor uredi adekvatno potrebama građana i turističke privrede?!”, zaključuje se u saopštenju JP Morsko dobro.

Preporučujemo za Vas