Ivanović: Jačanje saradnje sa saveznicama jedan od prioriteta

Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane je zahvalio na sveobuhvatnoj podršci koju je Mađarska pružila Crnoj Gori
528 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo odbrane
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo odbrane

Jačanje saradnje sa saveznicama jedan je od prioriteta Crne Gore kada je u pitanju politika odbrane i bezbjednosti, ocijenio je generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane, Ivica Ivanović.

On se sastao sa zamjenikom državnog sekretara za odbrambenu politiku u Ministarstvu odbrane Mađarske, Nimetom Gergelijem i državnim sekretarom za bezbjednosnu politiku u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine te zemlje, Peterom Andrašem Starajem.

Kako je saopšteno, Ivanović je zahvalio na sveobuhvatnoj podršci koju je Mađarska pružila Crnoj Gori tokom korjenitog reformskog procesa u okviru evroatlantskih integracija, kao kontakt Ambasada za NATO, i istakao da je jačanje saradnje sa saveznicama "jedan od prioriteta naše zemlje kada je u pitanju politika odbrane i bezbjednosti".

"On je apostrofirao kvalitetnu i sadržajnu saradnju dvije zemlje, ulogu Crne Gore kao kredibilnog i pouzdanog saveznika u okviru Alijanse, aktivan doprinos Vojske Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti, i posvećenost naše zemlje aktivnoj promociji NATO politike otvorenih vrata i jačanju stabilnosti Zapadnog Balkana", kazali su iz MO.

Gergeli je istakao da je Mađarska posvećena jačanju savezničkih odnosa uz davanje punog doprinosa bilateralnim i multilateralnim projektima koji jačaju efikasnost nacionalnih sistema odbrane.

Prema njegovim riječima, Crna Gora predstavlja primjer u regionu kada su u pitanju evroatlantske integracije, a da je reforme koje je sprovela u cilju unapređenja sistema odbrane, preporučuju kao pouzdanog saveznika.

Staraj je kazao da je zadovoljan bilateralnim odnosima dvije države.

On je istakao da iskustvo Crne Gore, njen istorijski ulazak u NATO i odlična pozicija na putu ka EU predstavljaju dragocjen uspjeh, ne samo za Crnu Goru, već za cijeli region Zapadnog Balkana.

Tokom sastanka sagovornici su razgovarali i o regionalnim izazovima, ilegalnim migracijama, kao i nedavno održanim izborima za Evropski parlament.

Bonus video: