Muratović: Ramazan je simbol sloge, zajedništva i bratstva

Imam Muratović je pohvalio ovu praksu i rekao da se „u posljednjim danima Ramazana okupljamo na iftaru uz podršku Opštine Berane"
823 pregleda 1 komentar(a)
Iftarsko druženje u Beranama, Foto: Tufik Softić
Iftarsko druženje u Beranama, Foto: Tufik Softić

Medžlis islamske zajednice Berane i beranski imam Rahim Muratović priredili su sinoć tradicionalno iftarsko druženje.

Iftar u ovom gradu već petu godinu održava se pod pokroviteljstvom Opštine Berane i gradonačelnika Dragoslava Šćekića.

Imam Muratović je pohvalio ovu praksu i rekao da se „u posljednjim danima Ramazana okupljamo na iftaru uz podršku Opštine Berane“.

„To je zaista divan gest, jer Ramazan je upravo simbol sloge, zajedništva i bratstva, što odlikuje naš grad od njegovog postanka“ – rekao je Muratović.

On je velikom broju građana islamske vjere prenio pozdrave i čestitke povodom nastupajućeg praznika iz budimljansko nikšićke eparhije.

„Ovdje smo da se večeras družimo svi zajedno i da tim druženjem uljepšamo ovaj mjesec“ – kazao je Muratović.

Predsjedniku Opštine Berane zbog njegovog tradicionalnog prijateljskog gesta pozdrave reisa Islamske zajednice Rifata Fejzića i riječi zahvalnosti je uputio predstavnik Mešihata IZ Rejhan Hot.

On je vjernicima govorio o smislu ramazanskog posta, koji se, kako je rekao, skriva u izgradnji svijesti o Bogu i saznanju da „uzvišeni sve posmatra i sve vidi“, zatim o potrebi da se dijeli i zahvaljuje, kao i potrebi da se kontrolišu porivi.

„To su poruke koje su skrivene. Samo tamo gdje ima različitosti, možemo pokazati svu svoju dobrotu i ljepotu, svoju vrijednost. Zato čestitam gospodinu Šćekiću što omogućava da se ovako družimo“ – kazao je Hot.

Gradonačelnik Berana, kao domaćin iftara, vjernicima i ostalim zvanicama ukazao je na to da zajednički iftar ukazuje na multietničnost i poruke jednakosti.

„Sa ovog mjesta šaljemo poruku zajedništva. Ne treba da se dijelimo po bilo kom osnovu, već samo na one koji čine dobro ili čine zlo“ – rekao je Šćekić.

Čestitajući nastupajući Ramazanski Bajram, on je ukazao na to da je Islamska zajednica, kako u Beranama i Crnoj Gori, tako i šire, ostavila trajne kulturne i duhovne vrijednosti.

Pored Šćekića i njegovih saradnika, iftaru su prisustvovali i predsjednik Skupštine opštine Berane i predsjednik OO Demokrata Novica Obradović, kao i predsjednik OO SNP Tihomir Bogavac.

Lokalnu vlast u Beranama čine kolaicija Zdravo Berane (SNP i DF) i Demokratska Crna Gora. Od 2014. godine, kada je preuzeo dužnost predsjednika opštine, Dragoslav Šćekić svake godine finansijski omogućava održavanje iftara u Beranama.

Mjesec posta Ramazan za islamske vjernike završava se u ponedjeljak, a prvi dan Ramazanskog Bajrama slavi se u utorak, 4. juna.

Bonus video: