Makrid: Privatizacija vodovoda u Podgorici ne dolazi u obzir

"Ključni aspekti vodosnabdjevanja, kao što su isporuka vode, ispitivanje kvaliteta vode, održavanje i ulaganje u mrežu moraju biti u javnom vlasništvu i rađeni isključivo u interesu građana", kazao je Makrid na debati
1474 pregleda 0 komentar(a)
Sa javne debate, Foto: ADP-Zid
Sa javne debate, Foto: ADP-Zid

Privatizacija vodovoda u Podgorici ne dolazi u obzir i da prirodni monopol kao što je voda, nipošto ne smije biti dat ma upravljanje privatnim operaterima, kazao je Filip Makrid, direktor DOO „Vodovod i kanalizacija“ Podgorica.

On je na javnoj debati na temu „Da li gubimo pravo na vodu ako u perspektivi privatizujemo ovaj resurs?“, koju je organizovao ADP-Zid kazao da neki isporedni poslovi koje obavlja vodovod, kao na primjer naplata dugovanja može biti data privatnim kompanijama.

"Ključni aspekti vodosnabdjevanja, kao što su isporuka vode, ispitivanje kvaliteta vode, održavanje i ulaganje u mrežu moraju biti u javnom vlasništvu i rađeni isključivo u interesu građana", kazao je Makrid.

Ivan Mijanović, geograf iz Nikšića, napravio je prvu 3D mapu faktora zagađenosti jednog riječnog sliva, u vidu gornjeg sliva rijeke Zete.

Istraživanje, kako je naveo na javnoj debati, pokazuje ogroman broj zagađivača na svim rijekama obuhvaćenim ovim slivom, koji i pored insistiranja civilnog sektora i građana još uvijek nisu sanirani.

Na debati se raspravljalo o Rezoluciji o zaštiti prava na vodu, koju ADP-Zid planira da stavi na dnevne redove skupština opština u Podgorici i primorskim opštinama.

"Ova rezolucija obavezuje opštine da ne dozvole privatizaciju vodovoda, da se odgovornije i savjesnije upravlja vodovodima, da se ljudsko pravo na vodu ne smije ugroziri i da se javnost što više upozna s važnošću ove teme. Rezolucija će biti prvi korak ka konstitucionalizaciji prava na vodu", saopšteno je iz ADP-*Zid.

Bonus video: