Crna Gora rekorder u Evropi po broju pušača

Duvan u našoj državi konzumira čak 35,4 odsto odrasle populacije
3072 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crna Gora je rekorder u Evropi po broju pušača - duvan konzumira čak 35,4 odsto odrasle populacije.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv pušenja, zamjenik ministra zdravlja Miro Knežević rekao da je da taj Vladin resor u ovoj godini priprema novi zakon, kojim će zabraniti pušenje u svim zatvorenim prostorijama.

Novim zakonom neće biti omogućeno plaćanje taksi za pušenje u zatvorenim prostorima, istakao je.

Nacionalna koordinatorka za kontrolu duvana, Agima Ljaljević, istakla je da u Crnoj Gori puši 35,4 odsto odrasle populacije, dok je još 18 odsto nekada tokom života konzumiralo cigarete.

“Ako to zbrojimo, vidimo da je samo nešto manje od 50 odsto stanovnika tokom života apstiniralo”.

Ljaljević je rekla da, iako muškarci češće puše od žena, u mlađoj populaciji je sve više žena koje posežu za duvanskim proizvodima. Istkla je da svake godine u Crnoj Gori imamo oko 400 novooboljelih od kancera pluća, te da se preko 95 odsto tih slučajeva javlja kao posledica upotrebe duvana.

Ljaljević je kazala da svaki deseti maloljetnik, uzrasta od 13 do 15 godina, konzumira duvan.

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da, prema posljednjem globalnom izvještaju te organizacije, svake četvrte sekunde jedna osoba izgubi život zbog upotrebe duvana.

Pojasnila je da osam miliona osoba u svijetu smrtno strada zbog posljedica pušenja i da se u 40 odsto slučajeva radi o oboljelima od kancera pluća, tuberkuloze i respiratornih bolesti. Brajović je rekla i da je 60.000 djece do pet godina umrlo od infekcija donjeg respiratornog trakta, koje su bile povezane sa pušenjem.

Na globalnom nivou smanjena je stopa pušača, pa tako 20 odsto stanovništva konzumira duvan.

Brajović je pojasnila da je najviše pušača u regionu Evrope - prosječno 29 odsto, te da između zemalja postoje razlike. U skandinavskim zemlja, Islandu, Finskoj, Danskoj, Švedskoj je najmanje pušača, a najviše u Crnoj Gori, gdje iz godine u godinu raste broj onih koji konzumiraju duvan.

Internista - pulmolog Kliničkog centra Jelena Bojović kazala je da su povodom Svjetskog dana borbe protiv pušenja ove godine u fokusu bolesti pluća.

Rekla je da je veliki broj oboljenja, pogotovo vezanih za disajne puteve povezano sa pušenjem. To su u prvom redu hiper reakcija bronhija, epizode ponavljanih bronhitičnih napada i bronhitisa, koje vremenom prelaze u opstruktivnu bolest pluća, veliki rizik od astme.

“Kada je riječ o kanceru pluća rizik kod pušača je ogroman, ali i kod pasivnih pušača koji imaju 35 odsto veći rizik od apsolutnih nepušača da obole od te maligne bolesti”, zaključila je Bojović.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv pušenja u šoping molu Delta siti građanima je dijeljen promotivni materijal, mjeren nivo šećera u krvi i krvni pritisak, a organizovana je i akcija “Zamijeni cigaretu za jabuku - Zamijeni bolest za zdravlje”.

Bonus video: