Vuksanović nenadležna da vraća radnike

Vuksanovićeva je prvostepenim presudama sudije Arsena Popovića osuđena jer kao predsjednica Opštine nije izvršila presude Upravnog suda, koje su obavezivale da se radnici Dragoljub Bukilić i Rada Bojić iz Sekretarijata za planiranje prostora, odnosno Komunalne policije, vrate na posao
1409 pregleda 1 komentar(a)
Željka Vuksanović, Foto: Zoran Đurić
Željka Vuksanović, Foto: Zoran Đurić

Vijeće bjelopoljskog Višeg suda odlučilo je da su opravdane dvije žalbe bivše predsjednice Opštine Kolašin Željke Vuksanović na presude Osnovnog suda, kojima je oglašena krivom i izrečena joj uslovna osuda.

Vuksanovićeva je prvostepenim presudama sudije Arsena Popovića osuđena jer kao predsjednica Opštine nije izvršila presude Upravnog suda, koje su obavezivale da se radnici Dragoljub Bukilić i Rada Bojić iz Sekretarijata za planiranje prostora, odnosno Komunalne policije, vrate na posao.

Presude Upravnog suda, kojima su Bojić i Bukilić vraćeni na posao, prije nekoliko mjeseci ukinuo je Vrhovni sud, obrazlažući da su donesene uz pogrešnu primjenu materijalnog prava, to jest uz primjenu Zakona o radu, umjesto Zakona o državnim službenicima i namještenicima. Taj sud je prije toga donio i načelni pravni stav, kojim je potvrđeno da su dvadesetak bivših radnika lokalne uprave bili u faktičkom radu. Upravni sud nakon toga odbija žalbe radnika, kojima je bivša vlast 2015. godine uručila obavještenja o prestanku angažmana u Opštini.

Vijeće Višeg suda konstatuje da opravdan navod iz žalbi, prema kojem su pobijane presude donesene uz povrede Zakonika o krivičnom postupku. Takođe, zaključuju i da su kolege iz Kolašina pogrešno tumačile Zakon o lokalnoj samoupravi.

"U izreci prvostepene presude, sud navodi da je optužena kao službeno lice - predsjednik Opštine, odbila da izvrši pravosnažnu sudsku odluku, a u razlozima presude navodi, da starješina organa nema svojstvo pravnog lica, već je to Opština i izvodi zaključak da je predsjednik Opštine kao izvršni organ odgovoran za izvršavanje sudskih odluka. Međutim, prvostepeni sud zaboravlja da je u pitanju radni spor, da je poslodavac lokalnog službenika Opština, a da u ime Opštine prava i dužnosti poslodavca u odnosu na lokalnog službenika vrši lice koje rukovodi organom ili službom. To je propisano u čl.92 st. 1 i 2 Zakona o lokalnoj samoupravi“, piše u obrazloženju Višeg suda.

Konstatuje se i da je presuda Upravnog suda trebala da se dostavi starješini koji rukovodi organom lokalne samouprave gdje je Bukilić bio zaposlen. Prema ocjeni Višeg suda, nijedna odredba Zakona o lokalnoj samoupravi i o državnim službenicima i namještenicima, ne utvrđuje obavezu predsjednika Opštine da postupa po sudskim odlukama u takvim slučajevima.

"Predsjednik Opštine bi bio nadležan jedino kada bi se radilo o sudskoj odluci koja se tiče predsjednika Opštine, kada je on odlučivao iz sopstvene nadležnosti, odnosno kada bi bilo naloženo vraćanje na rad službenika zaposlenog u službi predsjednika Opštine, menadžera i glavnog arhitetke, prema kojima, po Zakonu o lokalnoj samoupravi, predsjednik Opštine ima prava i obaveze poslodavca“, navodi se u obrazloženju presude Višeg suda.

Vijeće tog suda smatra i da razlozi dati u provostepenoj presudi "nejasni i suprotni duhu Zakona o lokalnoj samoupravi i državnim službenicima i namještenicima", te da je činjenično stanje pogrešno i nepotpuno utvrđeno.

Bonus video: