Ivanović: Crna Gora će nastaviti da promoviše evroatlantske vrijednosti u regionu

Ivanović je kazao da će Crna Gora ostati posvećena snažnoj saradnji sa SAD i ostalim saveznicima, kao i doprinosu međunarodnom miru i stabilnosti
426 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo odbrane
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo odbrane

Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane, Ivica Ivanović, razgovarao je u Budvi sa generalnim direktorom Direktorata za odbrambenu politiku Ministarstva odbrane Slovenije, Alešom Mišmašem i sa komandanticom NATO Štaba u Sarajevu, brigadnom generalicom Marti J. Bisel.

Ivanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, istakao značaj sveobuhvatne podrške koju je Slovenija pružila Crnoj Gori u periodu koji je prethodio punopravnom članstvu u NATO, uz uvjerenje da će dva Ministarstva nastaviti da kontinuirano jačaju odbrambenu saradnju u sferama od zajedničkog interesa.

Sastanak je, kako se navodi, bio posvećen razmatranju konkretnih modaliteta za nastavak političkog dijaloga dvije zemlje, sa posebnim osvrtom na zajedničko djelovanje u okviru regionalnih inicijativa poput Američko jadranske povelje (A-5) i DECI, te zajedničko učešće u međunarodnim misijama i operacijama.

"Mišmaš je potvrdio spremnost Ministarstva odbrane Slovenije da aktivno podrži napore Ministarstva odbrane Crne Gore u aktivnom sprovođenju politike Alijanse, kao i da podijeli iskustva i ekspertska znanja u oblasti modernizacije oružanih snaga u skladu sa savremenim bezbjednosnim izazovima", saopšteno je iz ministarstva.

Ivanović se sastao i sa komandanticom NATO Štaba u Sarajevu, brigadnom generalicom Marti J. Bisel.

On je, kako je saopšteno, istakao značajnu ulogu SAD u sprovođenju reformskih procesa na Zapadnom Balkanu, uz zahvalnost na sveobuhvatnoj podršci Crnoj Gori u reformi odbrambenog sektora.

Ivanović je, dodaje se, kazao da će Crna Gora ostati posvećena snažnoj saradnji sa SAD i ostalim saveznicima, kao i doprinosu međunarodnom miru i stabilnosti, potvrđujući ulogu pouzdanog saveznika u NATO Alijansi. On je dodao da će Crna Gora nastaviti da promoviše evroatlantske vrijednosti u regionu i da se zalaže za implementaciju NATO politike ,,otvorenih vrata”.

"Brigadna generalica Bisel je iskazala zadovoljstvo bilateralnom saradnjom SAD i Crne Gore, kao i konstantnim progresom crnogorskog društva. Kazala je da bi crnogorski primjer trebale da slijede i ostale države Zapadnog Balkana,koje teže bezbjednom i prosperitetnom društvu. Bisel je zaključila da je ovogodišnji 2BS forum potvrdio da integracija Zapadnog Balkana pozitivno utiče na bezbjednost cijele međunarodne zajednice i iskazala zadovoljstvo činjenicom da će Crna Gora i SAD u svojstvu saveznica nastaviti da podržavaju zemlje aspirante", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: