Opština Berane se izvinila građanima i objasnila da nijesu krivci za raskopane ulice

"Činimo što je u našoj moći da ovaj očigledan i ogroman problem, koji opterećuje čitav grad, riješimo", saopšteno je iz Opštine Berane
1459 pregleda 3 komentar(a)
Berane, Foto: Opština Berane
Berane, Foto: Opština Berane

Opština Berane saopštila je da "nije krivac za raskopane ulice u gardu" i pozvali nadležne institucije da izvrše svoje obaveze iz projekta "Unapređenje vodosnabdijevanja, izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda".

"Kao što znate, u našem gradu je aprila 2016. godine započeo projekat „Unapređenje vodosnabdijevanja, izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda“. U tom pravcu su i potpisani ugovori i definisani rokovi. Projekat za izgradnju postrojenja i prečišćavanje voda trebao je da bude završen za 30 mjeseci, a projekat izgradnje kanalizacione mreže za 20 mjeseci. Period za otklanjanje mogućih nedostataka je 12 mjeseci", podsjećaju iz Opštine Berane.

Oni navode da su Opština Berane, kao korisnik i Direkcija javnih radova Crne Gore, kao naručilac, februara 2016. godine, potpisali su Ugovor o implementaciji projekta, u kojem se konstatuje da će se projekat realizovati saglasno sporazumu između Vlade i Evropske komisije.

"Izvođeni radovi daleko od toga da se odvijaju planiranom dinamikom. Svjedoci smo ogromnih problema, koji se odnose na neasfaltiranje ulica, zbog čega kao posljedicu imamo i vaše opravdano nezadovoljstvo, odnosno ogorčenost onim što se može vijeti na ulicama Berana. Činimo što je u našoj moći da ovaj očigledan i ogroman problem, koji opterećuje čitav grad, riješimo. Pokušali smo, svim sredstvima, koja nam Zakon daje, da ukažemo na postojeće probleme i natjeramo, ostale subjekte u ovom lancu da odgovorno pristupe realizaciji započetih radova", navodi se u saopštenju Opštine Berane.

Oni su u saopštenju naveli čitavu hronologiju dopisa i urgencija prema nadležnim organima i istitucijama.

"Osim ovolikog broja dopisa, održano je na desetine sastanaka, na kojima smo potencirali problem izgradnje kanalizacione mreže, odnosno činjenice da radovi probijaju sve moguće planirane dinamike. Ukazano je i na gorući problem kvaliteta navedenih radova koji se tiču vraćanja saobraćajnica u prvobitno stanje, kao i pripadajuće infrastrukture u vidu trotoara i ivičnjaka. Takođe smo ukazali i na činjenicu da se na velikom broju lokacija na kojima je izvršeno asfaltiranje pokazalo oštećenje i da će za sanaciju istih biti potrebna ogromna sredstva. Uz sve to, izvođač radova je svojim neodgovornim ponašanjem nanio štetu na zelenim površinama u blizini izvođenih radova. Sve ovo je jasno, precizno i nedvosmisleno ukazano u svim mogućim dopisima i na svim pomenutim sastancima", tvrde iz beranske Opštine.

Dodaju da na ovaj način pokušavaju "da svim učesnicima u projektu skrenu pažnju sa kakvim se nedopustivim problemima susreću građani Berana u poslednje tri godine, koji kulminiše saobraćajnim kolapsom, koji je izazavao neodgovorni izvođač radova".

Bonus video: