Kišu krive za ekološku katastrofu

Mještani nikšićke Župe tvrde da su se otpadne vode i mulj iz jame Biočki stan izlile u potok Mačak koji se uliva u Gračanicu i da je to izazvalo ekološku katastrofu, dok su iz firme Uniprom metali koja gazduje Boksitima, saopštili da su obilne padavine krive što je Gračanica pocrvenjela...
95 pregleda 12 komentar(a)
Gračanica, Foto: Svetlana Mandić
Gračanica, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 19.03.2018. 06:33h

Mještani nikšićke Župe tvrde da su se otpadne vode i mulj iz jame Biočki stan izlile u potok Mačak koji se uliva u Gračanicu i da je to izazvalo ekološku katastrofu, dok su iz firme Uniprom metali koja gazduje Boksitima, saopštili da su obilne padavine krive što je Gračanica „pocrvenjela“.

“Ovo je prava ekološka katastrofa. Poslije eksploatacije koja je vršena u koritu Gračanice i mještana koji u korito bacaju smeće, ovo je završni udarac za rijeku Gračanicu. Nevjerovatno je da državne institucije dozvoljavaju ovo što se dešava sa Gračanicom, Liverovićkim jezerom i što će se za koji sat desiti sa rijekom Zetom“, kazao je predsjednik Mjesne zajednice Župa Dragoljub Radulović.

Gračanica se uliva u jezero Liverovići koje je u vrijeme dok je ekipa novinara bila tamo, već bilo počelo da poprima crvenu boju.

“Slične pojave su se dešavale i zadnjih nekoliko mjeseci gdje je došlo do zagađenja vodoizvorišta Babljak, u selu Bjeloševine. Obraćali smo se nadležnim organima i niko nije reagovao. Međutim, u ovom obimu se dešava prvi put i ovo je ekološka katastrofa za cjelu Crnu Goru“, rekao je Radulović.

Pozvao je nadležne institucije da reaguju kako bi se, kako tvrdi, konačno riješilo pitanje otpadnih voda iz jame Biočki stan.

“Eksploatacija rude se dešavala i ranije, kiše se bile i 2010. ali ovakvo nešto se nikada nije desilo. Uzrok je sigurno velika količina padavina koja je vjerovatno probila sabirnike za otpadne vode ili su oni popustili i rezultat je ovo što sada imamo“, rekao je predsjednika Mjesne zajednice.

Kaže da su se obratili Komunalnoj policiji koja je izašla na teren i snimila stanje na terenu...

“Skeptik sam da će se ovo riješiti na pravi način. Urade se zapisnici, konstatuje stanje i na tome se sve završava. Sve ostaje samo mrtvo slovo na papiru. Razgovarao sam sa predstavnikom Uniproma i upoznao ga sa ovom situacijom. Kazao mi je da je to iz otpadnih voda i da ne vidi način kako to da se riješi. Trenutno se sve pravda kišom. Znači li da mi treba da se molimo da više ne bude padavina da se ovo ne bi dogodilo. Pa valjda postoji način da se rijeka zaštiti“, pitao se Radulović.

Skrenuo je pažnju da je Liverovićko jezero trenutno najveći basen šarana, pa je i opstanak ribe, kao i drugih vrsta, ugrožen.

Čekaju da se utvrdi ko je kriv

Iz Uniproma su kazali „Vijestima“ da vjeruju da su velike padavine, ogromna količina vode u brdima, kao i aktiviranje izvora, razlozi što su boksitne vode dospjele u Gračanicu.

“Nadamo se da će se utvrditi pravi razlog. Rad u Rudniku Boksita se odvija u skladu sa svim pravnim i ekološkim propisima. Ukoliko se utvrdi da je naša kompanija na bilo koji način odgovorna za ovaj problem, preuzećemo odgovornost i sve neophodne mjere, kao što smo radili i do sada“, poručili su iz Uniproma.

Obustavite eksploataciju rude

Iz nevladine organizacije Župa u srcu, uputili su javni poziv Vladi i Ministarstvu ekonomije da obustave eksploataciju rude dok se ne utvrdi razmjera štete, kao i da najhitnije pošalju nadležne inspekcije i sastave komisiju radi utvrđivanja “obima ekološke štete”.

“Zahtijevamo od Službe za inspekcijski nadzor da u najhitnijem roku pošalje sve nadležne inspekcije u kontrolu eksploatacije rude boksita, da ekološka inspekcija naredi hitan monitoring i ispitivanje kvaliteta i sadržaja vode potoka Mačak, Gračanice i Liverovićkog jezera, a lokalne komunalne inspekcije da u skladu sa svojim nadležnostima utvrde odgovornost i kazne odgovorne za ovaj ekološki incident”, poručili su iz NVO Župa u srcu.

Direktor ekološkog pokreta Ozon Aleksandar Perović, rekao je da su ovakvi slučajevi najbolji indikator kako se upravlja vodotocima u Crnoj Gori.

“Umjesto da se predvide sve situacije, institucije sistema reaguju kada se nešto desi na način da ih je iznenadila kiša u martu. Nepostojanje strateškog pristupa jeste veliki problem i sve što se dešava dokazuje na kom smo nivou razvoja“, poručuje Perović.

Miodrag Karadžić, predsjednik Društva mladih ekologa Nikšić, konstatuje da to što se dogodilo predstavlja katastrofa ne samo za Nikšić, već i za Crnu Goru i da se dešava zbog toga što nema „adekvatnog projektovanja i ispitivanja terena“.

Bonus video: