Akcije čišćenja i sadnje drveća u 20 opština

Predstavnici lokalnih samouprava, nevladinih organizacija, ali i svi zainteresovani građani, zajedno će urediti prostor u kom žive i borave
1243 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crna Gora će, akcijama čišćenja i uređenja prostora, kao i sadnjom stabala raznog drveća u 20 opština, obilježiti ove godine 5. jun - Svjetski dan životne sredine.

Obilježavanje Svjetskog dana životne sredine organizuju Generalni sekretarijat Vlade, Zajednica Opština Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata, u 20 opština predstavnici lokalnih samouprava, nevladinih organizacija, ali i svi zainteresovani građani, zajedno će urediti prostor u kom žive i borave.

Akcije u svakom gradu počeće u isto vrijeme, u osam sati i 30 minuta.

U akciji će učestvovati opštine Andrijevica, Bar, Berane, Bijelo Polje, Danilovgrad, Žabljak, Kolašin, Kotor, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plužine, Pljevlja, Podgorica, Rožaje, Tivat, Tuzi, Ulcinj, Cetinje i Šavnik.

U Andrijevici će biti uređen Park Knjaževac, u Baru je planirano čišćenje gradskih plaža i akvatorijuma barske marine, a biće održana i edukativna radionica na temu “Morski otpad”, na plaži Žukotrlica, sa početkom u devet sati, nakon koje će biti prikupljen otpad sa te plaže.

Opština Berane organizovaće akciju čišćenja izletišta na Spomen parku Jasikovac i njegove okoline, kao i akciju uređenja jednog od urbanih područja u samom centru grada, u nastavku ulice Osme crnogorske brigade.

U dvorištima srednjih škola biće organzovane mini akcije i časovi na otvorenom, posvećeni ekološkim temama.

U Bijelom Polju planirano je postavljanje kontejnera u romskom naselju Strojtanica i sanacija tri deponije smeća, šuta i raznog otpadnog materijala na tom lokalitetu.

U okviru manifestacije „Tri boje čistog“ biće očišćeno školsko dvorište i naselja u kojima se nalaze partnerske osnovne škole, obale Lima ispod romskog naselja Strojtanica i samog naselja.

Opština Danilovgrad organizovaće čišćenje u Spužu, i to put od Stologlava prema Burumu i željezničkoj stanici, plato Bedema, Park prijateljstva, put ka Spuškoj tvrđavi i divlje deponije.

Planirana je i sanacija divljih deponija na teritoriji Spuža i pošumljavanje dvorišta Osnovne škole „Njegoš“.

Na Žabljaku će se uklanjati otpad sa lokaliteta Vlajkova krivina – Usijek, a biće organizovano i orezivanje granja i niskog rastinja uz put.

U Kolašinu će biti očišćena sportska zona grada, park šuma Dulovine, kao i zasađena višegodišnja stabla u okviru dva gradska trga.

U Kotoru će, na području mjesne zajednice Dobrota, biti zasađeno drveće na mjestu palmi koje su uništene u epidemiji crvenog surlaša.

Na području Mojkovca, biće čišćen teren pored magistralnog puta Mojkovac - Bijelo Polje, dok će u Nikšiću će biti organizovana akcija čišćenja i uređenja dijela Park-šume Trebjesa.

Opštine Petnjica i Rožaje će Dan zaštite životne sredine obilježiti nešto ranije, 3. juna, zbog vjerskog praznika Ramazanskog bajrama. U Petnjici je predviđeno čišćenje najvećeg izletišta Turijak, dok će u Rožajama biti očišćene divlje deponije.

U Pljevljima će se raditi na hortikulturnom uređenju oko škole na Gukama, gdje će biti zasađeno ukrasno i drvenasto bilje.

U Podgorici će biti organizovano čišćenje Skalina, dok će u Plužinama biti uklonjene divlje deponije na lokalitetu prigradskog naselja Seoca.

U Tivtu će biti zasađena tri stabla česmine, perena, sukulenata i sezonskog cvijeća na Trgu Kulture, kao i tabla na prostoru Velikog gradskog parka, koji je zaštićen kao prirodno dobro.

U Tuzima će biti zasađeno 20 stabala raznog drveća i očišćeno korito rijeke Cijevne u naselju Kuće Rakića, blizu vodopada.

Na području Cetinja biće zasađeno 20 lipa u dvorištima obrazovnih ustanova, a biće organizovano i uređenje ulaza u nekadašnji gornji kompleks HEI Obod.

U Ulcinju će biti organizovana akcija čišćenja Velike plaže, dok će u Šavniku biti očišćen teren i sakupljen otpad ispred zgrade Opštine, ispred škole, oko vrtića, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i na gradskom trgu.

Svjetski dan zaštite životne sredine obilježava se u cijelom svijetu raznim aktivnostima i kampanjama, s ciljem skretanja pažnje javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija odredila je datum 5. jun, jer je tog dana održana Konferencija u Stokholmu 1972. godine, na kojoj su predstavnici 113 država usvojili zajedničku izjavu o potrebi međunarodne saradnje u cilju zaštite životne sredine.

Bonus video: