Zagađenje vazduha mjeriće se i u Bijelom Polju

Prvi put stanice za mjerenje kvaliteta vazduha biće i u Kotoru
850 pregleda 0 komentar(a)
Mjerna stanica na Gagovića imanju, Foto: Goran Malidžan
Mjerna stanica na Gagovića imanju, Foto: Goran Malidžan

Na više lokacija u Crnoj Gori u toku je instalacija nove opreme za praćenje kvaliteta vazduha, koja ispunjava najsavremenije kriterijumime i standarde, potvrđeno je “Vijestima” iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Oprema je nabavljena u okviru projekta “Jačanje kapaciteta za upravljanje kvalitetom vazduha u Crnoj Gori IPA 2014”, vrijednog 995.500 eura.

Iz Agencije su pojasnili da će se nakon instalacije nove opreme povećati broj parametara koji se prate, uključujući i štetne PM 2,5 čestice, a biće uspostavljena i nova mjerna mjesta za pouzdanije i kvalitetnije izvještavanje o kvalitetu vazduha.

Građevinski dio radova je već završen a u toku je nabavka kontejnera iz Italije nakon čega će se pristupiti instalaciji nove opreme. Očekuje se da će cio posao biti završen u narednih tridesetak dana.

Iz Agencije su saopštili da će tokom izvođenja radova doći do prekida u mjerenjima, a da će krajem juna nakon završene instalacije svih mjernih uređaja, u trajanju od mjesec dana obaviti testna mjerenja i potrebne obuke.

Od sredine godine kvalitet vazduha mjeriće se i na novim lokacijama u Podgorici: Blok V, kružni tok na Zabjelu i Gornje Mrke. Nove mjerna stanica biće postavljene u Baru-SC Topolica, a prvi put kvalitet vazduha mjeriće se i u Kotoru u naselju Dobrota i Bijelom Polju u naselju Nikoljac.

Stanicama u Nikšiću koja se nalazi u dvorištu Gimnazije i u Pljevljima u naselju Gagovića imanje i Gradina nije mijenjana pozicija.

Nakon dobijanja nove opreme koje će u realnom vremenu prikazivati i koncentracije PM2,5 čestica i drugih parametara koji se mogu mjeriti u realnom vremenu očekuje se da će i lokalna uprava u Pljevljima, gradu sa najvećim zagađenjem vazduha u Crnoj Gori, unaprijediti izvještavanje građana o kvalitetu vazduha, postavljanjem video bima na nekoj od lokacija u gradu.

Svojim predlogom Agencija je pomogla i Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju da kroz isti projekat nabavi vrijednu opremu za praćenje prekograničnog transporta zagađujućih materija u vazduhu koja će biti instalirana na novoj lokaciji na Velimlju, kao i laboratorijsku opremu koja će omogućiti Zavodu da vrši hemijsku analizu, ne samo uzoraka vazduha, već i ostale analize u skladu sa svojim nadležnostima.

Bonus video: