Veri Joksimović titula "Najbolji nastavnik bivše Jugoslavije"

Nastavnica ruskog jezika iz Bijelog Polja, dobitnica brojnih priznanja, bogatija za još jednu nagradu
3447 pregleda 0 komentar(a)
Vera Joksimović, Foto: Privatna arhiva
Vera Joksimović, Foto: Privatna arhiva

Nastavnica ruskog jezika u bjelopoljskoj OŠ “Risto Ratković” Vera Joksimović dobitnica je tutule “Najbolji nastavnik bivše Jugoslavije”, koju dodjeljuje istoimena Asocijacija.

Joksimovićeva je jedina prosvjetna radnica iz Bijelog Polja koja je do sada dobila to priznanje.

Pored nje, na Drugoj regionalnoj konferenciji Asocijacije najboljih nastavnika bivše Jugoslavije, u Budvi od 30. maja do 2. juna, nagrađeno je više nastavnika iz Crne Gore i bivših republika SFRJ. Na konferenciji je učestovalo više od 300 prosvjetnih radnika iz Crne Gore i regiona.

“Velika mi je čast, radost i zadovoljstvo što sam dobila ovo priznanje. Najviše sam srećna zato što radim posao koji volim i za koji se mogu dobiti ovakve nagrade. Moja najveća nagrada i motiv su moji učenici, čiji me rezultati na raznim takmičenjima iznova motivišu da još više radim”, kazala je Joksimovićeva za “Vijesti”.

Titula se dodjeljuje za “entuzijazam, kreativnost, inspiracije, moć motivacije, uspjeh, za rezilijentnost, inventivnost”.

Joksimovićeva je dobitnik priznanja Najbolji učitelj bivše Jugoslavije (2003. godine), državne nagrade Oktoih (2014), te plakete za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja za prošlu godinu.

Koautor je udžbenik za ruski jezik i dobitnik je prestižnog priznanja “Puškinov laureat u Moskvi”.

Među 27 kriterijuma koji su potrebni, nastavnici su morali ispuniti najmanje 15.

Neki od kriterijuma su “nagrade na lokalnom, nacionalnom ili intrnacionalnom nivou, nagrade i priznanja izvan obrazovanja, da li ste autor/koator udžebnika, priručnika, projekata, stručnih radova - naučnih radova, monografija, raznih knjiga autor seminara - obuka za nastavnike, festivala, smotri, predavač na konferencijama, tribinama, obrazovnim skupovima...”

Prosvjetni radnik je od 21 godine, a tokom oko tri decenije rada njeni učenici osvojili su više od 60 od prvih do trećih mjesta na nacionalnim i raznim međunarodnim takmičenjima i olimpijadama znanja.

Aranđela druga na olimpijadi ruskog jezika u Novom Sadu

Aranđela Baošić, učenica devetog razreda, čiji je mentor Vera Joksimović, osvojila je drugo mjesto na ovogodišnjoj NIS-ovoj olimpijadi ruskog jezika, u Novom Sadu, održanoj 24. maja. Baošićeva je zavšila deveti razred sa “Lučom”. Ove godine je osvojila i treće mjesto na državnom takmičenju iz ruskog jezika. “Izuzetnu zahvalnost, požrtvovanost i istrajnost dugujem svojoj mentorki Veri”, kazala je Aranđela, dodajući da i ove godine očekuje poziv iz Moskve gdje bi prezentovala stečeno znanje.

Bonus video: