Okrugli sto "Klimatske promjene u Crnoj Gori": Što prije pristupiti izradi strategije

Direktor Sjeverne Marinko Barjaktarović učesnike je informisao da je krajem marta ove godine. Ova nevladina asocijacija uputila Inicijativu predsjedniku opštine Berane kako bi se započela izrada Strategije
840 pregleda 0 komentar(a)
Okrugli sto Berane, Foto: Tufik Softić
Okrugli sto Berane, Foto: Tufik Softić

Na okruglom stolu “Klimatske promjene u Crnoj Gori“, koji je održan u Beranama, zaključeno je da je neophodno što prije pristupiti izradi Strategije adaptacije na klimatske promjene za opštinu Berane.

Okrugli sto je organizovala NVO Sjeverna zemlja kroz projekat „Klimatske promjene, izazov budućnosti“, odnosno „Zajedno za bolju klimu u Crnoj Gori“ koji su finansijski podržali Evropska unija i Ministarstvo javne uprave.

Direktor Sjeverne Marinko Barjaktarović učesnike je informisao da je krajem marta ove godine. Ova nevladina asocijacija uputila Inicijativu predsjedniku opštine Berane kako bi se započela izrada Strategije.

„Strategija adaptacije na klimatske promjene za opštinu Berane je dokument koji bi na sveobuhvatan način sagledao stanje i potrebe u oblasti prilagođavanja na klimatske promjene, i definisao mjere adaptacije i mitigacije na promjene. Donošenje takvog dokumenta bi stvorilo sve neophodne pretpostavke za održivi razvoj opštine Berane, naročito u pogledu unapređenja poljoprivrede, urbanog razvoja i turizma“ – rekao jeBarjaktarović.

Tokom okruglog stola razgovarano je razgovarano je i o potrebi da se između NVO Sjeverna zemlja i Opštine Berane potpiše Memorandum o saradnji između na polju implementacije klimatskih politika i predstavljen Priručnik primjera dobre prakse iz ove oblasti.

Sjeverna zemlja iz Berana prepoznata je u Crnoj Gori kao vrlo aktivna nevladina organizacija na polju ekologije i zaštite životne sredine i vrlo često je u projektima podržana od strane fondova EU.

Bonus video: