Duhovnom akademijom u Nikšiću obilježeno osam vjekova SPC i eparhije budimljansko-nikšićke

Govoreći o Joanikijevoj knjizi episkop slavonsko pakrački Jovan kazao je da ona prati Sveto pismo i da je njena najveća i najljepša vrijednost to što "traga po predanju blagoslova"
1413 pregleda 1 komentar(a)
Sa duhovne akademije, Foto: Svetlana Mandić
Sa duhovne akademije, Foto: Svetlana Mandić

Povodom 800 godina od samostalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC) i isto toliko od osnivanja Eparhije budimljansko-nikšićke, kao i 20 godina arhijerejskog služenja episkopa budimljansko-nikšičkog Joanikija, u Nikšićkom pozorištu je održana duhovna akademija, kojoj je prethodilo praznično bdenije u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog.

Na akademiji je promovisana i Joanikijeva knjiga “Svjetlost svijetli u tami”.

"Ovi praznici su praznici jedinstva. Crkva ima jedno središte, ono je kao kvasac istorije, blagodat koja osvećuje sve i svakog. To jedinstvo čuvano je u njedrima Pravoslavne crkve u Crnoj Gori od njenog osnivanja, u četvrtom vijeku, od kada datiraju počeci hrišćanstva na području današnje Crne Gore, preko drevnih episkopija Dioklijske, Risanske, Skadarske i Rasijske, pa do vjerovatno najznačajnijeg događaja i čovjeka, do Svetog Save. Proslava ovih jubileja će imati smisao i opravdanje samo ukoliko je doživimo kao priliku i podsticaj za vraćanje svetosavskom duhu, što će reći – hrišćanskom pravoslavnom etosu i jevanđelskim duhovnim vrijednostima“, kazao je arhijerejski namjesnik nikšićki, Slobodan Jokić.

Podsjetio je da je Sv. Sava u Đurđevim stupovima osnovao eparhiju budimljansko-nikšićku, a za prvog episkopa postavio monaha Jakova.

Jokić je pročitao biografiju vladike Joanikija i kazao da je od njegovog izbora za episkopa budimljansko-nikšićkog zajedno sa sveštenstvom, monaštvom i narodom nastavio, i u mnogim slučajevima pokrenuo, svecrkveno – narodnu obnovu.

"Veliki broj saniranih, rekonstruisanih i novosagrađenih hramova, crkvišta, parohijskih domova, manastirskih konaka predstavlja veoma značajnu graditeljsku epohu u istoriji ovih prostora. Ova obnova hramova, manastira nije samo obnova spomenika kulture, već centara duhovnog života. Obnovi sveštenstva i monaštva poklonjena je posebna pažnja sa ciljem da, kao nekada, ne bude u eparhiji ni jednog mjesta niti većeg sela u kojem bi bio hram i parohija bez paroha“, kazao je Jokić.

Besjedeći, vladika Joanikije je istakao da je "svetosavska autokefalna crkva sagrađena na jevanđelskim vrijednostima, na svetim hramovima, Miroslavljevom jevanđelju, na blistavoj kulturi, pismenosti, na duhovnosti i svetiteljstvu".

"Samosalnost jedne crkve nije njeno odvajanje nego kada crkva božija saborno prepozna da je neki narod, da je neka crkva dostigla tu mjeru duhovnog uzrasta da može da čuva vjeru pravslavnu, da se drži jevanđelja, da ne podliježe svakodnevnim uticajima ovoga svijeta, da su njeni krmaroši sigurni koji vode brod svoje crkve i svoga naroda, da su spremni da se žrtvuju za ljubav, da su spemni da uspostave zajedništvo sa ostalim narodima. Naročito kada se vidi da su spremni da čuvaju jedinstvo vjere, jedinstvo svete saborne i apostolske crkve. Onda se takoj crkvi, takvom narodu, može dodijeliti samostalnost i to je zapravo jačanje zajedništva“, poručio je Joanikije i nastavio da govori o značaju Sv. Save koji je "dao najveću mjeru našoj duhovnosti, kulturi i umjetnosti".

Podsjetio je da kada je 1766. godine ukinuta Pećka patrijaršija od strane Visoke porte i Carigradske patrijaršije da se tome oduprla samo Mitropolija crnogorska pa je cio narod "jedno vrijeme gledao na Cetinje i cetinjske vladike kao na zvijezdu vodilju".

"Evo i kod nas u Crnoj Gori govori se o tome kako odjednom, jednim potezom nekog propisa ili zakona, trebaju sve svetinje koje je naš narod gradio i posvećivao svojoj crkvi i slavi božijoj da se prepišu na državu. Postoji neka potreba u ovom današnjem vremenu da se sve preimenuje, i crkva, i hram, i jezik i narod. Da se sve izokrene, da bi se s njime lakše moglo manipulisati“, kazao je Joanikije.

U programu su učestvovali crkveni horovi "Sv. Novomučenika Stanka" i "Prepodobne mati Angeline", solistkinja Tijana Blečić uz pratnju pijanistkinje Gordane Bjeletić Milatović.

Svjetlost svijetli u tami

Govoreći o Joanikijevoj knjizi episkop slavonsko pakrački Jovan kazao je da ona prati Sveto pismo i da je njena najveća i najljepša vrijednost to što "traga po predanju blagoslova".

Prof. dr Jovan Delić, koji je odskora i akademik Srpske akademije nauka i umjetnosti, kazao je da knjiga "Svjetlost svijetli u tami" predstavlja krunu Joanikijevog dvadesetogodišnjeg stolovanja.

"Vaša knjiga svjedoči o svetosavskom izmirenju braće i očeva, stričeva i sinovaca, i to svetosavsko mirenje nad moštima i najstarijim našim jevanđeljem ušlo je u temelj naše vjere i svetosavlja. Vaša knjiga je književni izraz vaše neumorne službe, prvo u vašoj eparhiji, a onda i cijelom pravoslavlju. Tu svijest o dubokim duhovnim korijenima, o Đurđevim stupovima, o vašim duhovnim prethodnicima i precima isčitavamo bezmalo na svakoj stranici“, kazao je Delić obraćajući se episkopu Joanikuju.

Bonus video: