Crnogorski vojnici obezbijedili isporuku humanitarne pomoći Somaliji

U operaciji Evropske unije "NAVFOR ATALANTA" Vojska Crne Gore učestvuje od 2010. godine
1842 pregleda 3 komentar(a)
Članovi samostalnog tima za zaštitu brodova Mornarice VCG, Foto: Odbrana.gov.me
Članovi samostalnog tima za zaštitu brodova Mornarice VCG, Foto: Odbrana.gov.me

Treći Samostalni tim za zaštitu brodova Mornarice Vojske Crne Gore, koji je u okviru operacije EU NAVFOR Atalanta angažovan na brodu "Juist", za potrebe UN Svjetskog programa hrane u pomorskom području Roga Afrike, obezbijedio je prije nekoliko dana sigurnu isporuku humanitarne pomoći broda "Juist" somalijskim lukama Berbera, Bosaso i Mogadišu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, dvanaestočlani Samostalni tim za zaštitu brodova Mornarice VCG, pod komandom pbb Vladimira Stanojevića, 15. aprila ukrcan je na brod UN Svjetskog programa hrane "Juist".

"Nakon nekoliko dana priprema na brodu, tim se otisnuo u plovidbu vodama Adenskog zaliva i Indijskog okeana sa zadatkom sigurne i bezbjedne dostave hrane i druge neophodne pomoći stanovništvu Somalije, te je njihova misija kako borbena tako i humanitarna", navodi se u saopštenju.

U operaciji Evropske unije "NAVFOR ATALANTA" Vojska Crne Gore učestvuje od 2010. godine.

Učešće se realizuje kroz saradnju sa mornaricama Italije, Grčke i Španije na čijim brodovima se ukrcavaju pripadnici Mornarice VCG, a od 2013. godine jedan oficir VCG se angažuje na dužnosti u Operativnom štabu misije.

"Od aprila 2017. godine Vojska Crne Gore proširila je učešće u ovoj operaciji slanjem samostalnih timova za zaštitu brodova (AVPD – Autonomous Vessel Protection Detachment) na trgovačke brodove koji su angažovani za potrebe UN Svjetskog programa hrane u pomorskom području Roga Afrike", podsjećaju iz Ministarstva odbrane.

Bonus video: