Samo javni servis mora poštovati minimum procesa rada

„Pošto je i ta dilema riješena tražimo od Agencije da zakaže prvi sastanak Arbitražnog vijeća i da se počne sa izradom Akta o minimumu procesa rada za slučaj štrajka u Javnom servisu“
472 pregleda 0 komentar(a)
Javni servis, Foto: Savo Prelević
Javni servis, Foto: Savo Prelević

Javni servis je jedini medij u Crnoj Gori koji, u slučaju štrajka, mora da poštuje minimum procesa rada, saopšteno je Sindikatu medija (SMCG) iz Ministarstva kulture.

Kako su kazali iz Sindikata, na taj način je stavljena tačka na gotovo četvorogodišnje odugovlačenje u donošenju Akta o minimumu procesa rada za informativnu djelatnost.

„SMCG obavještava zaposlene u medijima, vlasnike i rukovodioce medija, Uniju poslodavaca i sve zainteresovane da u svim ostalim medijima može biti organizovana potpuna obustava rada i da zaposleni, ukoliko se pridržavaju odredbi Zakona o štrajku, ni na koji način ne mogu biti kažnjeni“, kaže se u saopštenju.

To se, kako su pojasnili iz SMCG, odnosi na privatne/komercijalne medije i lokalne javne emitere.

Iz SMCG su podsjetili da je, na njihovu inicijativu, Agencija je u oktobru počela proceduru formiranja Arbitražnog vijeća za izradu spornog akta, ali Unija poslodavaca još nije imenovala svog predstavnika u tom tijelu pod izgovorom da ne znaju koji mediji potpadaju pod minimum procesa rada.

„Pošto je i ta dilema riješena tražimo od Agencije da zakaže prvi sastanak Arbitražnog vijeća i da se počne sa izradom Akta o minimumu procesa rada za slučaj štrajka u Javnom servisu“, kaže se u saopštenju.

Iz Sindikata su naglasili da samo Javni servis ima obavezu da informiše građane, jer su svi ostali mediji nastali kao rezultat slobodne volje i odluke, vlasnika ili osnivača, i na isti način mogu biti i ugašeni.

„Ističemo i da se ovo saopštenje nikako ne može tumačiti kao poziv na štrajk zaposlenih u medijima već samo kao saopštavanje informacije koja je od izuzetnog značaja za SMCG i sve zaposlene u sektoru medija“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: