Objavljen konkurs za upis u srednje škole

Uz prijavu na konkurs, učenici podnose originalna svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole i diplome o rezultatima sa državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno dodijeljenom priznanju
1103 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Konkurs za upis u prvi razred srednje škole objavljen je danas, a prijave se podnose od 17. do 21. juna, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Iz tog resora su kazali da će konačna rang lista biti objavljena na oglasnoj tabli škole najkasnije do 25. juna.

„Ove godine osnovnu školu završilo je 6.985 učenika, a mjesta u srednjim ima za sve polumaturante. U svakoj opštini pojedinačno broj upisnih mjesta veći je od broja učenika koji završavaju osnovnu školu na teritoriji te opštine“, kaže se u saopštenju.

Uz prijavu na konkurs, učenici podnose originalna svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole i diplome o rezultatima sa državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno dodijeljenom priznanju.

Iz Ministarstva su napomenuli da za upis nije potrebno dostavljati izvod iz matične knjige rođenih.

Detaljnije informacije o potrebnoj dokumentaciji za prijavu mogu se pronaći u Konkursu koji je objavljen na veb sajtu Ministarstva.

„U toku trajanja roka za podnošenje prijava, komisija je dužna da svakog dana objavi ažuriranu rang listu prijavljenih kandidata radi njihovog informisanja o mjestu na rang listi“, naglasili su iz Ministarstva.

Kako su naveli, rang lista se objavljuje na oglasnoj tabli škole i sadrži ime kandidata, ime roditelja, odnosno staratelja, prezime, ostvareni broj bodova pojedinačno po kriterijumima i ostvareni ukupan broj bodova.

„Na Konkurs za upis u prvi razred srednje škole prijavljuju se kandidati koji su završili osnovnu i koji u vrijeme podnošenja prijave nijesu stariji od 17 godina“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: