Ramazanski Bajram u Baru okupio vjernike

Imam je podsjetio da je ovo peti Bajramski prijem u Baru i zahvalio svim donatorima koji su pomagali barsku IZ
994 pregleda 0 komentar(a)
Sa svečanosti, Foto: Radomir Petrić
Sa svečanosti, Foto: Radomir Petrić

Medžlis Islamske zajednice (IZ ) Bar priredio je danas povoodm Ramazanskog Bajrama tradicionalni prijem u Islamskom kulturnom centru koji je okupio veliki broj vjernika i istaknutih poslenika javnog, privrednog i političkog života grada svih konfesija Pozdravljajući zvanice, glavni imam barski i predsjednik Sabora IZ Crne Gore Muidin ef. Milaimi istakao je da je Bajram praznik mira i prijateljstva, i čestitao ga svim muslimanima u Baru, Crnoj Gori, „našoj dijaspori a i šire“.

"Savjetujem vjernicima da Bajramsku radost podijele sa svojom porodicom, prijateljima i susjedima. Neka Bajram doista bude vaš dan mira i prijateljstva. Molim Uzvišenog Boga da podari zdravlje svima koji su bolesni. Molim Uzvišenog da naše najdraže koji su preselili na bolji svijet nagradi Svojom milošću, a nama živima da snage i mudrosti da budemo na ispravnom Putu", naveo je u Bajramskoj poruci efendija Milaimi.

On je podsjetio da je ovo peti Bajramski prijem u Baru i zahvalio svim donatorima koji su pomagali barsku IZ, od kojih je istakao četvoricu . Glavni imam barski uruči je vakufhanu Hajrizu Hačku Brčvaku koji je uvakufio parcelu površine 845 kvadratnih metara i time omogućio vjernicima lakši pristup džamiji Selimija , a ujedno i rasteretio prolaz ulicom pored bolnice.

Sa predsjednikom Odbora IZ Bar Nedžibom Nećkom Ibrišimovičem, imam Miilaimi uručio je specijalna izdanja Kur'ana donatorima Damiru Omeragiću, Goranu Lekoviću i Omeru Metoviću iz Njujorka, ispred kojeg je poklon preuzeo Ramo Metović.

Imam Milaimi je nakon toga posebno zahvalio gostima-predsjedniku i potpredsjedniku Opštine Bar Dušanu Raičeviću i Radomiru Novakoviću Cakanu, predstavnicima Nadbiskupije barske i Pravoslavne opštine barske.

"Islamska zajednica u Baru sa svojom vijekovnom tradicijom, faktor je koji spaja i ulvrščuje zajedništvo u našem gradu na svim poljima života. Islamski kulturni centar koji je otvoren prije pet godina, postao je stožer oko kojeg se okuplja cijela islamska zajednica i motor njenog razvoja . Mi želimo savremenu, obrazovanu zajednicu muslimana koja bez predrasuda živi i stvara sa ostalim sugrađanima bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest", rekao je pored ostalog Ibrišimović.

Bonus video: