Bošković i Jamaguči: Modernizacija odbrambenog sektora šansa je za jačanje odnosa Crne Gore i Japana

Bošković je upoznao sagovornika sa najvažnijim akivnostima Ministarstva, sa posebnim fokusom na proces modernizacije crnogorske Vojske, u skladu sa najvišim standardima Alijanse, kao i na konstantno ulaganje u razvoj ljudskih resursa, odnosno edukaciju kadra
298 pregleda 0 komentar(a)
Bošković i Jamaguči, Foto: Ministarstvo odbrane
Bošković i Jamaguči, Foto: Ministarstvo odbrane

Modernizacija odbrambenog sektora šansa je za jačanje odnosa Crne Gore i Japana, ocijenjeno je na sastanku ministra odbrane Predraga Boškovića i japanskog izaslanika na nerezidentnoj osnovi, Mineo Jamagučija.

Bošković je čestitao Jamagučiju postavljenje na novu dužnost, uz očekivanje da će se saradnja dvije države povećati tokom njegovog mandata.

On je naglasio da Crna Gora, kao punopravna NATO članica, teži jačanju bilateralne saradnje u domenu odbrane, kako sa zemljama saveznicama, tako i sa partnerskim zemljama.

“Ministar je uvjeren da postoji prostor za dalji razvoj odbrambenih odnosa dvije zemlje. posebno imajući u vidu modernizaciju odbrambenog sektora Crne Gore”, kazali iz tog Vladinog resora.

Bošković je upoznao sagovornika sa najvažnijim akivnostima Ministarstva, sa posebnim fokusom na proces modernizacije crnogorske Vojske, u skladu sa najvišim standardima Alijanse, kao i na konstantno ulaganje u razvoj ljudskih resursa, odnosno edukaciju kadra.

Ministar je, pojasnili su iz tog resora, naglasio da je, osim članstva u NATO i EU, Crna Gora posvećena regionalnoj saradnji.

On je istakao je da dobrosusjedski odnosi balkanskih zemalja nemaju alternativu i da je intenzivna regionalna saradnja u svim oblastima osnov za stabilan, bezbjedan i prosperitetan Balkan.

“Jamaguči je istakao da prati dešavanja u Jugoistočnoj Evropi, imajući u vidu transnacionalne bezbjednosne izazove koji se manifestuju ne samo na regionalnom već i na globalnom nivou”, navodi se u saopštenju.

Informisao je Boškovića o odbrambenim kapacitetima Japana, i istakao da će uložiti dodatne napore u cilju intenziviranja saradnje u oblasti odbrane između dvije zemlje.

"Jamaguči je u odvojenim susretima razgovarao i sa načelnikom Generalštaba Vojske brigadnim generalom Dragutinom Dakićem, generalnim direktorom Direktorata za politiku i planiranje odbrane, Ivicom Ivanovićem i načelnikom Direkcije za međunarodnu saradnju, Andrejem Lakićem", zaključuje su u saopštenju.

Bonus video: