Besplatne fiksne proteze za lijep osmijeh i sreću djeteta

Iz NVO Roditelji od Fonda traže da se one uvrste u obavezno zdravstveno osiguranje i zato što nepravilnosti zuba utiču loše na samopouzdanje
5200 pregleda 4 komentar(a)
Mnogi roditelji ne mogu da priušte nabavku fiksne zubne proteze, Foto: Shutterstock
Mnogi roditelji ne mogu da priušte nabavku fiksne zubne proteze, Foto: Shutterstock

Iz Udruženja Roditelji uputili su Fondu za zdravstveno osiguranje predlog da fiksne proteze za djecu uključi u obavezno zdravstveno osiguranje.

Fiksne proteze sada se na teret Fonda mogu odobriti samo kod pacijenata sa urođenim anomalijama. Fond pokriva i troškove davanja mobilnih proteza, i to za djecu sa nepravilnostima vilice, zubnih lukova i pojedinih zuba.

U Udruženju Roditelji smatraju da bi i kod tih dijagnoza, osim mobilnih, na teret Fonda trebalo obezbijediti fiksne proteze za djecu.

“Iskustvo i permanentni napredak medicine pokazali su da mobilni ortodonski aparati, takozvane mobilne zubne proteze, u velikom broju slučajeva nisu dovoljne i nisu adekvatne za ispravljanje nepravilnosti vilice, zubnih lukova i pojedinih zuba, i da je nužno pribjeći postavljanju značajno efikasnijih fiksnih ortodonskih aparata”, navode, pored ostalog, u obrazloženju predloga, koji potpisuje Kristina Mihailović.

Dodaju i da mnogi roditelji ne mogu da priušte nabavku fiksne zubne proteze za dijete sa nepravilnostima vilice, zubnih lukova i pojedinih zuba, a da to negativno utiče na zdravlje djeteta.

“Dodatno, dijete osjeća nesigurnost, postiđenost zbog određenih nepravilnosti, što dalje utiče na samopouzdanje djeteta, te sveukupno stvara nezadovoljstvo i ima negativne efekte na kvalitet života djeteta, a može se reći da generalno utiče na razvoj jedne osobe, i to u nepovoljnom smislu”, navodi se u predlogu Udruženja Roditelji i dodaje da su zbog toga neka djeca diskriminisana.

Cijena fiksne proteze za postavljanje na zube jedne vilice iznosi najmanje 600, odnosno 1.200 eura za postavljanje na zubima obije vilice. Iz Udruženja podsjećaju da su, osim toga, roditelji izloženi dodatnim troškovima za preglede svakog mjeseca.

Prema evidenciji Fonda za zdravstveno osiguranje, Komisija Fonda odobri postavljanje u prosjeku oko 10 fiksnih proteza, što u Udruženju Roditelji ne smatraju značajnim finansijskim opterećenjem.

“Fiksni ortodontski aparat ni u kom slučaju ne predstavlja luksuz, već vrlo značajno pomagalo, koje može uspješno ispraviti određene nepravilnosti, što rezultira poboljšanjem zdravlja i fizičkog izgleda, te što, ne manje bitno, poboljšava psihičko stanje i jedan je od faktora za optimalan razvoj djeteta”, navode pored ostalog iz Udruženja u predlogu upućenom Fondu.

Iz Udruženja Roditelji su na besplatnim fiksnim protezama insistirali i tokom nedavne rasprave o Nacrtu zakona o zdravstvenom osiguranju. Ministarstvo zdravlja je taj predlog odbilo, uz obrazloženje da je obezbjeđivanje fiksnih proteza materija na koju se odnose podzakonski akti kojima se uređuju medicinsko-tehnička pomagala i obim prava zdravstvene zaštite.

Bonus video: