U Baru okončani Dani Svetog Jovana Vladimira: Mnogobrojni građani na litiji

3897 pregleda 5 komentar(a)
Sa litije, Foto: Radomir Petrić
Sa litije, Foto: Radomir Petrić

Četvorodnevni Dani Svetog Jovana Vladimira, koje su organizovali Pravoslavna crkvena opština Bar i Srpsko kulturno društvo “Slovo ljubve”, okončani su večeras tradicionalnom svečanom litijom ulicama Bara, u kojoj su bili mnogobrojni građani.

Nakon litije, ispred hrama Svetog Jovana Vladimira pred brojnim vjernicima besjedio je paroh danilovgradski Željko Ćalić, a protojerej stavrofor Slobodan Zeković pozvao je vjerujući narod da se uoči Trojičindana, 15. juna okupi ispred podgoričkog hrama na svetoj arhijerejskoj liturgiji i tako iskaže protest zbog Zakona o slobodi vjeroispovjesti za koji je rekao da je usmjeren protiv svih tradicionalnh vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

U sklopu proslave Svetog Jovana Vladimira, u barskom hramu jutros je služena sveta liturgija u slavu “nebeskom pokrovitelju i zaštitniku grada pod Rumijom”, koju su služili arhiepiskop verejski Ruske pravoslavne crkve i i rektor Moskovske duhovne akademije Amvrosije, episkop raško-prizrenski Teodosije, episkop pakračko-slavonski Jovan i episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo, uz sasluženje brojnog sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.

Ističući da je život na zemlji prolazan ”kakav god da je”, episkop Teodosije rekao je pored ostalog da “nas Gospod naš uči da poslije ovog prolaznog zemaljskog života nastupa onaj pravi, vječni i ljepši u carstvu Hristovom nebeskom”.

"Gospod nas zato uči u svetom Jevanđelju Carstvu nebeskom, što su potvrdili naročito sveti mučenici, a među njima i sveti kralj Jovan Vladimir", rekao je pored ostalog episkop raško-prizrenski.

Bonus video: