Pali električni stubovi u Baricama, mještani strahuju za djecu

U bjelopoljskom selu Barice na pale žice naišlo stado. Iz CEDIS-a najavili zamjenu
1409 pregleda 0 komentar(a)
Oboreni stubovi u Baricama, Foto: Privatna arhiva
Oboreni stubovi u Baricama, Foto: Privatna arhiva

Oboreni električni stubovi u prostorno najvećem bjelopoljskom selu, Baricama, prema tvrdnjama mještana, ugrožavaju živote ljudi, a i stoke. Da je tako, svjedoči i situacija od prije dva dana, kada je na pale žice od elektroinstalacije naišlo stado goveda, pa je od strujnog udara nastradao jedan vo.

Mještani sela, udaljenog od Bijelog Polja više od 60 kilometara, tvrde da je to problem koji postoji odavno i da godinama upozoravaju na probleme sa dotrajalnim stubovima, koji se često nakrive ili padaju.

„Pošto niko nije dolazio ranije smo bili prinuđeni da neke stubove sami potkočujemo i vežemo raznim „vrljikama“. Ovdje nam nema života i prinuđeni smo da zbog lošeg elektrosnadbijevanja, ali i lošeg puta napuštamo ognjišta i selimo“, kazao je poljoprivrednik Darko Krgović.

On je ispričao da je vo nastradao u blizini seoskog puta i škole, koja je napuštena.

„Goveda je tjerao čobanin i mogao je i on da nastrada. Da ne govorim šta je moglo da se desi da su tuda prošla moja djeca”, ispričao je Krgović.

Iz CEDIS-a su “Vijestima kazali da su štete nastale usljed nevremena i da će zamijeniti stubove.

“Prekjuče, u večernjim časovima usljed loših vremenskih uslova, vjetra i intenzivnih atmosferskih pražnjenja, došlo je do prekida užeta sa kojeg se napaja 19 korisnika. Ekipe CEDIS-a su od ranih jutarnjih časova na terenu i rade na sanaciji oštećenja. Danas i sjutra će biti zamijenjen određeni broj stubova i preduzete dodatne aktivnosti kako bi prekidi u narednom periodu bili svedeni na minimum”, kažu u CEDIS-u.

Što se tiče naknade poljoprivredniku koji je pretpio štetu podsjećaju da pravo na podnošenje naknade štete imaju svi korisnici koji smatraju da je šteta na električnim uređajima i aparatima u njihovom domaćinstvu, kao i na drugoj pokretnoj i nepokretnoj imovini, nastala kao posledica određenih oštećenja na distributivnoj mreži.

Bonus video: