Fakultet za sport i fizičko vaspitanje obilježio 11 godina rada

Svečanu proslavu obilježila je i dodjela priznanja najboljim studentima
770 pregleda 0 komentar(a)
Sa svečanosti, Foto: Milan Šapurić
Sa svečanosti, Foto: Milan Šapurić
Ažurirano: 05.06.2019. 16:15h

Svečanom dodjelom diploma i priznanja najboljim studentima, istaknutim sportistima, sportskim kolektivima i naučnicima, nikšićki Fakutet za sport i fizičko vaspitanje obilježio je 11 godina uspješnog rada kao samostalna univerzitetska jedinica. Dekan Fakuteta, prof. dr Stevo Popović, kazao je da je mobilnost studenata na viskokom nivou, ali i da se povećao broj stranih visokoškolaca koji studiraju na Fakultetu za sport, pa se naredne školske godine očekuje uvođenje jednog dijela nastave na engleskom jeziku.

„I mobilnost nastavnog osoblja je i dalje u uzlaznoj putanji, a smijem sa ponosom reći da smo i ove godine postigli rekord. Mobilnost je bila zastupljena i u suprotnom smjeru pa smo imali zadovljstvo da ugostimo kolege iz Splita, Sarajeva, Mostara, Novog Sada, Rige, Olomuca i Denizlija“, kazao je Popović.

Od prošle godine do danas potpisano je i obnovljeno nekoliko sporazuma o saradnji sa visokoškolskim ustanovama u regionu i Evropi, ali i sa nastavnim bazama u Crnoj Gori, a, kako je istakao Popović, naučno-istraživačka djelatnost je i dalje na visokom nivou, dok su „zaposleni vrlo visoko kotirani na Univerzitetu Crne Gore“. Mobilni timovi Fakulteta nastavljaju sa testiranjem sportista iz Crne Gore i regiona i proširivanjem baze podataka koja predstavlja osnov za kasnije analize. Podsjetio je da je časopis "Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine" jedini crnogorski časopis koji je indeksiran u dvije najprestižnije indeksne baze – "Web od Science" i "Scopus", da se i "Sport Mont" nalazi u "Scopus" bazi, a da je “najmlađi časopis” "Journal of Antrhopology od Sport and Physical Education" na dobrom putu "da sustigne pomenuta dva časopisa". Što se tiče godišnje naučne konferencije, koju Fakultet organizuje zajedno sa Crnogorskom sportskom akademijom, i koja je ove godine održana u Cavtatu, Popović je kazao da nije potrebno mnogo govoriti jer je ona međunarodno prepoznata.

Na svečanosti je uručeno priznanje PVK ,,Jadran" iz Herceg Novog i FK “Sutjeska" iz Nikšića, dok je posebno priznanje dobio prvi selektoru muške seniorske odbojkaške reprezentacije Crne Gore Veselinu Vukoviću za izvanredne rezultate postignute na međunaodnom planu i promociju crnogorskog sporta. Zahvalnice za doprinos koji je uložen u okviru razvoja Centra za dijagnostiku u sportu na Fakultetu za sport dobili su PVK “Jadran”, OFK “Titograd”, FK “Sutjeska”, KMF “Nikšić”, KMF “Titograd”, KMF “Studentski dom”, FK “Zeta”, muška juniorska rukometna reprezentacija Crne Gore, Sportski i kulturni centarr Univerziteta Crne Gore i ženska seniorska košarkaška reprezentacija Crne Gore.

Svečanu proslavu obilježila je i dodjela priznanja najboljim studentima – Draganu Baćoviću, na magistarskim studijama fizička kultura (prosječna ocjenua 9), Erolu Vreviću, na specijalističkim studijama fizička kultura (9,20), Nemanji Drobnjaku, na specijalističkim studijama sport i fitnes (8,25), Antoniju Boškoviću i Anđeli Đuričanin na specijalističkim studijama sportski menadžment, (oboje imaju prosječnu ocjenu 8,40),) Damiru Džogoviću, studentu treće godine fizičke kulture (8,20), Eldaru Ahmetoviću, budućem sportskom treneru (7,53), kao i Tamari Đukić, budućoj sportskoj novinarki, koja je ujedno i najbolji student Fakulteta, sa prosječnom ocjenom 9,47.

Diplome su dobili i svršeni student, Stefan Dačević, Savo Kilibarda i Danilo Zeković, sa studijskog programa sportski treneri, Stefan Pješivac, koji je završio specijalističke studije na studijskom programu fizička kultura, i Miloš Kovačević, koji je magistrirao na studijskom programu fizička kultura.

Za doprinos razvoju visokog obrazovanja u oblasti sporta i fizičke kulture Fakultet je 18. septembra 2013. dobio najveće opštinsko priznanje, Nagradu oslobođenja Nikšića, a prošle godine je objavio monografiju "Naših prvih 10 godina", gdje je napravljena retrospektiva aktivnosti u poslednjoj deceniji, ali i aktivnosti koje su vezane za katedru fizičke kulture.

Bonus video: