Podgorica: U Gimnaziji najviše mjesta

Ministarstvo prosvjete je pripremilo preko 700 stipendija učenicima stručnih škola koji se obrazuju za neko od zanimanja kojih nema dovoljno na tržištu rada
3019 pregleda 1 komentar(a)
Nudi 16 odjeljenja: Gimnazija “Slobodan Škerović”, Foto: Luka Zeković
Nudi 16 odjeljenja: Gimnazija “Slobodan Škerović”, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.06.2019. 21:14h

Među podgoričkim srednjim školama Gimnazija „Slobodan Škerović“ je i ove godine ponudila budućim srednjoškolcima najviše mjesta - skoro 450.

Osim odjeljenja matematičke, filološke, odnosno sportske gimnazije od po 28 učenika, sva ostala mjesta namijenjena su za opšti smjer.

Ekonomska škola „Mirko Vešović“ spremila je 280 mjesta, od kojih je gotovo 200 namijenjeno za ekonomske, a preostala za pravno-administrativne tehničare. Građevinska škola “Marko Radević” ima mjesta za 140 đaka na četvorogodišnjim obrazovnim profilima (građevinski tehničar za visokogradnju, za niskogradnju i hidrogradnju, geodetski tehničar, arhitektonski tehničar i dizajner enterijera) i 56 na trogodišnjim zanatima (keramičar/monter suve gradnje i zidar/vodoinstalater).

Elektrotehnička škola “Vaso Aligrudić” ima mjesta za preko 300 novih đaka, od kojih je više od 250 za elektrotehničare za razvoj veb i mobilnih aplikacija, računarskih sistema, elektronskih komunikacija, energetike i elektronike. Ostala mjesta su namijenjena za zanate - po odjeljenje za elektroinstalatere i za montere elektronske komunikacijske infrastrukture.

Mašinska škola “Ivan Uskoković” će na smjerovima četvrtog stepena primiti preko 220 polumaturanata (tehničar mehatronike, automehatroničar, mašinski tehničar za energetiku, tehničar za kompjutersko konstruisanje i upravljanje, drumskog saobraćaja, špedicije...) a skoro 130 na zanatima (automehaničar, instalater sanitarnih uređaja, zavarivač, vozač, bravar).

Medicinska škola primiće 250 učenika na četvorogodišnjim smjerovima zdravstveni, farmaceutski, laboratorijski, fizioterapeutski i stomatološki tehničar, a još 28 na trogodišnjem smjeru medicinski kozmetičar.

Trgovinsko-ugostiteljska škola “Sergije Stanić” ima spremno 140 mjesta na četvorogodišnjim profilima (turistički tehničar, restorater i gastronom, tehničar prodaje) i skoro 200 na trogodišnjim (konobar, kuvar, poslastičar, prodavač).

Škola “Spasoje Raspopović” ima spremno skoro 170 mjesta na četvorogodišnjim programima za grafičkog i tehničare zaštite životne sredine, metalurgije i hemijsko-farmaceutskih procesa i ispitivanja, modnog dizajna i prehrane. Na trgodišnjim programima (modni krojač, frizer, pekar, proizvođač prehrambrenih proizvoda, prerađivač mlijeka, cvjećar, obrađivač plemenitih materijala, operater hemijskih procesa i ispitivanja) ima mjesta za 140 svršenih osnovaca.

Muzička i baletska škola “Vasa Pavić” nudi skoro 60 mjesta na 17 smjerova, a “Andre Navara” 21 mjesto na osam smjerova.

Prijave se podnose od 17. do 21. juna, a konačna rang-lista biće objavljena na oglasnoj tabli škole najkasnije do 25. juna, kazali su iz Ministarstva prosvjete.

Inače, ovaj resor će uskoro raspisati konkurs za preko 700 stipendija učenicima stručnih škola koji se obrazuju za neko od zanimanja kojih nema dovoljno na tržištu rada. Tako će oni koji izaberu neko od zanatskih zanimanja moći da konkurišu za stipendiju u iznosu od oko 70 eura tokom školske godine.

Bonus video: