FOTO Rođendan Kraljice Elizabete II proslavljen u Podgorici

Ambasadorka Kemp je kazala da Ujedinjeno Kraljevstvo nije samo prijatelj, saveznik i partner Crnoj Gori
4679 pregleda 11 komentar(a)
Sa proslave, Foto: Britanska ambasada u Podgorici, Britanska ambasada u Podgorici
Sa proslave, Foto: Britanska ambasada u Podgorici, Britanska ambasada u Podgorici
Ažurirano: 05.06.2019. 23:26h

Britanska ambasadorka Alison Kemp je večeras upriličila proslavu rođendana Kraljice Elizabete II, te dočekala goste iz politike, biznisa, diplomatskog kora, odbrane, nevladinog sektora, medija, akademike, umjetnike, i stipendiste Čivning programa britanske vlade.

Goste su dočekali i zamjenik Gevin Vesi i ataše za odbranu potpukovnik Melot.

Na proslavi ovog državnog praznika, ambasadorka Kemp se osvrnula na desetogodišnjicu od formalnog otvaranja ambasade u Ulcinjskoj ulici u Podgorici. Ambasadu je 2009. formalno otvorio princ Endru.

U prisustvu predsjednika Vlade Duška Markovića, Kemp je govorila i o saradnji sa Crnom Gorom i tom prilikom naglasila da je prethodnu deceniju je obilježio intenzivan razvoj naših odnosa.

„Zajednički rad se nastavlja do danas i uključuje blisku saradnju sa crnogorskom carinom i policijom u borbi protiv organizovanog kriminala, podršku u pripremi novog građanskog zakonika, 130 godina nakon usvajanja građanskog zakonika Valtazara Bogišića i saradnju sa crnogorskom vojskom pod okriljem NATO-a, EU, i mirovnih operacija UN-a u nekim od najkritičnijih djelova svijeta“, rekla je ambasadorka.

Ambasadorka je dodala da Ujedinjeno Kraljevstvo nije samo prijatelj, saveznik i partner Crnoj Gori.

„Povezuje nas i to što smo Evropljani. Mi smo ponosni na naše odnose sa Evropom; na zajedničku istoriju, kulturu i geografiju. U oktobru prošle godine, Njeno Veličanstvo, kraljica Elizabeta je govorila o našim trajnim odnosima, koji oblikuju zajedničke vrijednosti, interese i budućnost", kazala je Kemp i dodala da će upravo ovo će biti naš najdragocjeniji oslonac i sredstvo u procesu definisanja novog partnerstva sa Evropom.

„Odnosi između Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore su potvrda te posvećenosti. Kao što znate, Ujedinjeno Kraljevstvo podržava Crnu Goru na putu reformi ka Evropskoj uniji. Kada se osvrnem na ostvarenja Crne Gore u prethodnih deset godina, i na razvoj naših odnosa u tom periodu, sa uzbuđenjem iščekujem sve što nas čeka u narednih deset godina“, dodala je ona.

Službene proslave koje obilježavaju rođendan britanskih kraljeva i kraljica su se često održavale na dan koji nije njihov pravi rođendan, podsjećaju iz britanske ambasade.

Kralj Edvard VII je rođen u novembru, ali se njegov službeni rođendan obilježavao u maju ili junu, kada je lijepo vrijeme bilo vjerovatnije. Kraljica Elizabeta je rođena u aprilu, ali se njen rođendan javno proslavlja u junu mjesecu.

Galerija

Bonus video: