VELUX

Koliko prirodno svjetlo utiče na raspoloženje i zdravlje ljudi?

Savremeni i užurbani životni ritam znatno je poremetio i miran san tako da u svijetu znatan procenat populacije pati od nesanice
6046 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Velux
Ilustracija, Foto: Velux

Duži boravak u zatvorenom prostoru sa vještačkim osvjetljenjem znatno utiče na raspoloženje, produktivnost i opšte stanje organizma. Samim tim je prirodno da nakon dužeg kišnog perioda osjećamo potrebu za suncem i prirodno osvijetljenim prostorom.

Više različitih studija pokazuje da većina ljudi vjeruje da je dnevno svjetlo dobro za njihovo opšte zdravlje, vizuelne sposobnosti i uspješnost u radu. Ovo potvrđuje i istraživanje YouGov iz 2018. godine, u kojoj 63% ispitanika smatra da dnevno svjetlo značajno utiče na njihovu produktivnost.

Ljekari već godinama upozoravaju koliko je važno da djeca borave u prirodi na otvorenom, a da prilikom boravka u zatvorenim prostorima imaju dovoljno prirodnog osvjetljenja. Dugo učenje uz lampu ili vještački osvijetljen prostor može da izazove loše pamćenje, vrtoglavicu, glavobolju ili slične simptome.

Slična situacija je u radnom ambijentu. Kada je u pitanju kancelarijski posao pozicija radnog mjesta sa pogledom na okolinu i prirodnim dnevnim osvjetljenjem poboljšava radne performanse i pamćenje od 10 do 25 %. Naravno, i ovdje je potrebno biti umjeren jer prekomjerna izloženost jakom osvjetljenju slično utiče kao i nedostatak svjetlosti.

Savremeni i užurbani životni ritam znatno je poremetio i miran san tako da u svijetu znatan procenat populacije pati od nesanice. Neurolozi stoga sugerišu na osnovu istraživanja koja su sprovedena, da su radnici u kancelarijama sa prozorima 173% više izloženiji dnevnom svjetlu tokom radnog vremena i da spavaju prosječno 46 minuta više po noći.

Prilikom izgradnje ili adaptacije domova i radnog prostora važno je ostaviti velike površine za prozore kako bi prostorije imale dovoljno svjetlosti, naročito u potkrovljima. Ukoliko je izloženost svjetlosti pak nešto intenzivnija, rješenje su VELUX krovni prozori sa spoljnom mrežicom koji omogućavaju savršen balans prijatne klime i količine prirodne svjetlosti. Kombinacijom adekvatnih VELUX krovnih prozora sa unutrašnjim i spoljnjim roletnama dobijamo ugodan ambijent za boravak.

Kada pogledamo sve navedeno, jasno je koliko je čovjekov dnevni ritam i način rada izuzetno povezan sa promjenama i količinom prirodne svjetlosti i zato je važno boraviti što više u prirodi, ali i prilagoditi zatvoreni prostor u kojem provodimo većinu vremena.

Ukoliko želite da osvježite i adaptirate postojeće, ili da uredite novo potkrovlje, za besplatne konsultacije i posjete na teritoriji Crne Gore možete pozvati VELUX stručnjake, koji će vam pomoći da nađete najbolje rješenje za vaš prostor.

Preporučujemo za Vas