U Prištini identifikovani posmrtni ostaci pet osoba: Biće sahranjeni u CG

„Ova identifikacija predstavlja rezultat saradnje tokom protekla četiri mjeseca, kako vladinih komisija Crne Gore i Republike Kosovo, tako i Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) i Komisije za nestala lica Vlade Srbije“, kazao je Đukanović
4368 pregleda 3 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Posmrtni ostaci pet osoba, koje su identifikovane na Institutu za sudsku medicinu u Prištini, a nalazili su se na listi koju vodi Vladina Komisija za nestala lica, biće sahranjeni u Crnoj Gori.

To je dogovoreno na zajedničkom sastanku Komisije za nestala lica Vlade i delegacije Kosova, koji je održan na poziv predsjednika Komisije Dragana Đukanovića u Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

„Ova identifikacija predstavlja rezultat saradnje tokom protekla četiri mjeseca, kako vladinih komisija Crne Gore i Republike Kosovo, tako i Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) i Komisije za nestala lica Vlade Srbije“, kazao je Đukanović.

On je dodao da će konačnim preuzimanjem posmrtnih ostataka naprijed navedenih, broj nestalih koje potražuje Komisija za nestala iznositi 52.

Đukanović je podsjetio da su prethodno lica koja su nestala u oružanim sukobima na području bivše Jugoslavije, a koje potražuje Komisija za nestala lica Vlade Crne Gore, uključivala 57 crnogorskih državljana ili lica čiji su tražitelji, u vrijeme kad su prijavili njihov nestanak, imali prebivalište u Crnoj Gori.

Od toga na teritoriji Kosova 44 osoba, na teritoriji Bosne i Hercegovine deset i na teritoriji Hrvatske tri lica.

Đukanović je rekao da je Komisija za nestala lica Vlade Crne Gore spremna za inteziviranje saradnje sa svim institucijama i nadležnim organima iz regiona, kako bi se to važno humanitarno pitanje riješilo.

"Od njegovog rješavanja u velikoj mjeri zavisi proces pomirenja i izgradanja multietničkih društava zasnovanih na demokratiji, vladavini prava i toleranciji u regionu", kazao je Đukanović.

On je rekao da rasvjetljavanje sudbine nestalih predstavlja civilizacijsku, pravnu i moralnu obavezu prema žrtvama i njihovim porodicama, koja protekom vremena nije i ne može biti manja.

"To je i pitanje ljudskih prava, jer porodice imaju pravo da znaju sudbinu svojih najmilijih, ali i u političkom smislu, kao značajnom indikatoru stvarne demokratizacije društva i države i njene spremnosti da se suoči sa posljedicima kršenja ljudskih prava izazvanih oružanim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije", naglasio je Đukanović.

Na sastanku je bilo riječi i o dosadašnjoj i budućoj saradnji i razmjeni informacija koje su od značaja za rješavanje slučajeva nestalih.

Obje strane izrazile su spremnost za intenziviranje saradnje u ovom procesu, kao i za koordinaciju u regionalnim inicijativama kako bi porodice i rodbina nestalih lica, što prije dobili informacije o sudbini njihovih nestalih članova porodica.

Politički savjetnik premijera Kosovo za pitanja nestalih, Jahja Lluka predstavio je rezultate i planirane aktivnosti Vladine komisije za nestala Kosovo, uključujući angažovanje u regionalnim inicijativama, koje imaju za cilj rasvjetljavanje sudbine 1.642 osoba, koja se još uvijek vode kao nestala na teritoriji Kosova.

“Vladina komisija za nestala lica ima isti pristup u rasvjetljavanju sudbine nestalih lica bez obzira na njihovu vjeru i nacionalnost”, naglasio je Lluka i istakao isključivo humanitarnu stranu rješavanja pitanja nestalih.

Bonus video: