U Herceg Novom ugrađen prvi limitator buke

“Svaki ugostiteljski objekat u kome se izvodi muzički program, uz upotrebu elektroakustičnih i akustičnih uređaja, biće dužan da na uređaju sa kojeg se muzika emituje, instalira limitator jačine zvuka, kazala je Andrić
1281 pregleda 0 komentar(a)
regulator zvuka, Foto: Opština Herceg Novi
regulator zvuka, Foto: Opština Herceg Novi

Prvi limitator buke u Crnoj Gori ugrađen je u ugostiteljskom objektu Pub Got u Herceg Novom.” Uređaji za ograničavanje nivoa zvuka novitet su na našem tržištu, ali, sudeći po iskustvima drugih turističkih zemalja, neophodan su element u regulaciji i poštovanju propisa koji se tiču zvučnog zagađenja”, saopšteno je iz lokalne uprave.

Kako je istakla načelnica Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora Marija Andrić, ja kazala da je cilj podizanja kvaliteta života u gradu, a kao i prethodnih godina, ta služba će vršiti konstantne kontrole i tom prilikom mjeriti nivo buke koja nastaje iz ugostiteljskih objekata u večernjim satima.

“Svaki ugostiteljski objekat u kome se izvodi muzički program, uz upotrebu elektroakustičnih i akustičnih uređaja, biće dužan da na uređaju sa kojeg se muzika emituje, instalira limitator jačine zvuka, kazala je Andrić .

Kako je pojasnio stručni saradnik za mjerenje buke u životnoj sredini Instituta „Sigurnost“ Boško Perović, od 1. maja ove godine važi Pravilnik o graničnim vrijednostima buke u životnoj sredini i o limitatorima zvuka.

Perović je kazao da spoljašnji zvuk, odnosno zvuk van objekta, ne bi trebalo da pređe 65 decibela, shodno Zakonu o zaštiti od buke. Prema pravilnicima o zaštiti na radu, granica za kafe-barove je 75 decibela.

Herceg Novi je prvi grad u Crnoj Gori koji započinje ovu praksu, a u narednim danima će to uraditi i pojedini ugostiteljski objekti u Nikšiću i Baru.

Aleksandar Brajović iz kompanije „Rez“, koja uvozi i vrši servis Elkod limitatora iz Hrvatske, kazao je da koliko god da neko bude spreman da premaši dozvoljeni nivo buke, uređaj će uvijek vrati vrijednost na koju je limitiran.

“U Hrvatskoj je ideja o postavljanju limitatora ozbiljno zaživjela, došlo do toga da kafedžije sami traže uređaje, jer imaju drakonske kazne, a vidjeli su i da su turisti zadovoljniji kada se u malom prostoru ne mijenju razne vrste muzika. Mislim da će veći dio crnogorskog primorja na dobar način riješiti probleme sa bukom”, kazao je Brajović.

Bonus video: