U Beranama priređen prvi Sajam za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori

Na sajmu, koji je okupio oko trideset izlagača iz javnog i biznis sektora koji zapošljavaju OSI, prisutnima su se obratili Maja Pešić – projekt menadžer naše Opštine, Bojan Vujović – Kancelarija za evropske integracije, Vladan Babović – Biro rada Berane, Saša Jovanović – Regionalni biznis centar (Bar) i Slavko Vučićević - Udruženje paraplegičara iz ovog primorskog grada
1194 pregleda 0 komentar(a)
Prvi Sajam za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Beranama, Foto: Tufik Softić
Prvi Sajam za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Beranama, Foto: Tufik Softić

U Beranama je danas, u organizaciji Karitaske Barske nadbiskupije, priređen prvi Sajam za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori.

Na sajmu, koji je okupio oko trideset izlagača iz javnog i biznis sektora koji zapošljavaju OSI, prisutnima su se obratili Maja Pešić – projekt menadžer naše Opštine, Bojan Vujović – Kancelarija za evropske integracije, Vladan Babović – Biro rada Berane, Saša Jovanović – Regionalni biznis centar (Bar) i Slavko Vučićević - Udruženje paraplegičara iz ovog primorskog grada.

Pešić je istakla da je saradnja Opštine Berane sa institucijama na svim nivoima uvijek usmjerena na unapređenje života građana i pokretanje dijaloga, s ciljem priznavanja prava osoba sa invaliditetom na rad, na osnovu jednakosti sa drugima i mogućnosti da zarađuju za život – obavljajući pritom posao koji su slobodno odabrali ili prihvatili na tržištu rada i u radnom okruženju koje je otvoreno i pristupačno za njih.

„Jedna od osnova našeg rada je afirmisanje koncepta unapređenja kvaliteta života osoba sa invaliditetom kroz mogućnosti za njihovo profesionalno angažovanje i stvaranje uslova za povećanje zaposlenosti i njihovo ravnopravno učešće na tržištu rada, uz otklanjanje barijera i stvaranje jednakih mogućnosti“, kazala je Pešić.

On je dodala se Opština trudi da u projektima koji se tiču zapošljavanja OSI, a koje realizuje u okviru Službe za projekte i investicije, trudi da utiče na uključivanje u društvene tokove i tržište rada OSI kroz unaprijeđene radnih kapaciteta, kao i unapređenje znanja i kompetencija tokom obuke na radnom mjestu i tokom obuke od strane licenciranog izvođača obuke za odrasle.

Prema riječima koordinatora aktivnosti Barske nadbiskupije Marka Đelovića, ovo je samo jedan od projekata na kojima sarađuju sa Opštinom Berane.

„Kroz ranije aktivnosti smo uspostavili kopirnicu i digitalnu štampu u vašem gradu, a gdje je Opština Berane dala svoj doprinos obezbjeđivanjem prostora“, kazao je Đelović, izražavajući očekivanje da će se saradnja nastaviti i narednom periodu što će dovesti do zaposlenja još većeg broja lica sa invaliditetom.

„Inače kroz sam projekat u okviru kojeg je organizovan današnji Sajam zapošljavanja, zapošljeno je osam osoba sa invaliditetom ovdje u Beranama kod različitih poslodavaca“, kazao je na kraju.

Sajam zapošljavanja lica sa invaliditetom organizovao je Caritas Barske nadbiskupije, zajedno sa partnerima, u okviru projekta POWER, koji finansira Evropska unija kroz IPA II program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Cilj samog sajma jeste promovisanja prava na rad i zapošljavanje OSI kao jednog od temeljnih prava u skladu sa međunarodnim konvencijama.

Bonus video: