Saradnja Žabljaka i Vrnjačke Banje, kurs za obuku turističkih radnika

Kurs za obuku turističkih radnika će se održati u dvanaest modula sa različitom tematikom
450 pregleda 0 komentar(a)
Danas na Žabljaku, Foto: Obrad Pješivac
Danas na Žabljaku, Foto: Obrad Pješivac

Turistička organizacija Opštine Žabljak, kao partner, zajedno sa Opštinom Vrnjačka Banja koja je vodeći korisnik, prvim modulom koji se danas završava na Žabljaku, realizuje projekat “Povećanje zaposlenosti, pokretljivosti i prilika za zapošljavanje u zdravstvenom i banjskom turističkom lancu sa pet zvjezdica u Vrnjačkoj Banji i Žabljaku”.

Projekat prekogranične saradnje, vrijedan je 285.660 eura, od čega 85 odsto finansira EU, a kofinasiranje korisnika je 15 odsto partneri. Period implementacije je 18 meseci sa početkom od 1.januara ove godine.

Ciljevi projekta su podsticanje zapošljavanja i prekogranične mogućnosti za zapošljavanje u oblastima zdravstva i spa turizma i povećanje zapošljivosti u oblasti proizvodnje i prerade hrane visoke dodatne vrijednosti za zdravstvena i banjska odmarališta, povećane mogućnosti zapošljavanja, podizanjesvijesti o mogućnostima zapošljavanja, podrška obrazovanju mladih.

Ključna aktivnost projekta je kurs za obuku turističkih radnika. Kurs će se održati u 12 modula sa različitom tematikom, kaže Direktorica TO Žabljak Vanja Krgović Šarović.

“Prvi modul posvećen je kulinarstvu. Dvadeset šest prijavljenih kuvara kroz vježbe diskusije i prezentacije praviće jelovnike i vršiti njihovu analizu, pokazivati kreativnost u kulinarstvu, pripremanje i servisiranje predjela i sve to kroz interaktivnu prezentaciju ponuditi na degustaciju u restoranu hotela “Žabljak” gdje se projekat realizuje. Zadaci su im slični i kada je u pitanju priprema glavnog jela, deserta i slatkiša”, kaže Šarović.

Predavač na prvom modulu bio je Filip Ćirić renomirani šef kuhinje jednog restorana fine ishrane iz Beograda.

Naredni moduli, kako za kuvare tako i za konobare održavaće se prema program u ova dva turistička mjesta. Polaznici će takođe pohađati module u Žabljaku i Vrnjačkoj Banji, bez obzira u kom od ovih gradova žive i rade, kazala je Krgović Šarović.

Bonus video: