Priključenje na distirbutivni sistem 20 puta skuplje za nove potrošače

Iz CEDIS-a ističu da će ukupan iznos koji bude naplaćen novim modelom biti upotrebljen za rekonstrukciju postojećih i pravljenje novih objekata
1425 pregleda 14 komentar(a)
zgrada, Foto: Screenshot (YouTube)
zgrada, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 17.03.2018. 19:17h

Od kraja januara CEDIS primjenjuje novu proceduru za priključenje na distributivni sistem. Po tim pravilima priključenje na mrežu koje je nekad koštalo oko 40 eura sad se plaća po kilovatu i u prosjeku je gotovo 20 puta skuplje ,a sve uz uslov da u projektu navedete tačan iznos naponske snage koji vam je potreban.

"Za 0, 4 kilovolti 72. 32 eura, za 10 kilovoltni naponski nivo 289.54 eura, i 35 kilovoltni naponski nivo 73.33 eura", kazao je Jagoš Pupović- rukovodilac Sektora za pristup mreži CEDIS-a.

A da bi znali koliko snage je objektu potrebno ne možete se služiti srećom već znanjem ,pa prste mora umiješati i projektant, kog, valjda se podrazumijeva, plaća podnosilac zahtjeva.

"Jedan ili da kažem osnovni podatak jeste snaga objekta. Upravo snagu objekta određuje projektant kao odgovorno lice i dostavlja nama projekat sa određenom snagom u zavisnosti od potrebe. Taj projekat mora uraditi i finansirati podnosilac zahtjeva", dodaje Pupović.

Da rezimiramo... Za stan koji u prosjeku troši deset kilovata, priključenje na mrežu kosta nešto više od 720 eura, a ako neko kojim slučajem odluči da se bavi privatnim biznisom i poželi da otvori npr. pekaru , samo za ovu stavku mora odvojiti oko 2500 eura. Iz Unije poslodavaca ističu da iz ugla privrede ta naknada predstavlja veoma visok trošak.

"Jer ako bi pogledali jedan mali objekat cifra od dvije, dvije i po hiljade za sami početak je mnogo. CG koja teži tome da razvija preduzetništvo i sopstveni biznis mora više da vodi računa upravo o tim skrivenim troškovima", kazao je Mirza Mulešković iz Unije poslodavaca Crne Gore.

U Uniji se zato nadaju da će Agencija za energetiku po čijoj je metodologiji napravljena odluka za utvrđivanje naknade korigovati cijenu priključenja.

"Moramo opet pozvati sve regulatorne Agencije, posebno Agenciju za energetiku da prilikom izrade metodologije svih ovakvih stvari konsultuje privredu i vidi u kakvom je stanju privreda."

Iz CEDIS-a ističu da će ukupan iznos koji bude naplaćen novim modelom biti upotrebljen za rekonstrukciju postojećih i pravljenje novih objekata koji će navodno obezbjediti kapacitete vezane za pristup mreži.

Sagledavajući dosadašnje iskustvo, poručuju da su trenutni nameti nešto što bi se u bliskoj budućnosti moglo izmjeniti.

Bonus video: