Sa Slanog jezera uklonili 60 džakova otpada

“Prethodno smo obišli teren kako bi ispitali gdje su najveće količine otpada. Videli smo da upravo na ovom potezu, koji smo podijelili u četiri zone, imamo najviše otpada,”, kazao je Karadžić
1536 pregleda 1 komentar(a)
DMEN, Foto: DMEN
DMEN, Foto: DMEN

Povodom 5. juna, Svjetskog dana zaštite životne sredine, Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) je u saradnji sa „Servisom za zaštitu voda“ organizovalo akciju uklanjanja otpada na Slanom jezeru i tom prilikom je prikupljeno 60 džakova otpada.

“Ovo je prva veća i organizovanija akcija od formiranja tog jezera. Bile su neke manje akcije, sa manjim brojem ljudi i manjim lokacijama, a ova je pokrila teren u dužini od 2,5 kilometra”, kazao je predsjednik DMEN-a, Miodrag Karadžić.

U akciji su pored ekologa učestvovali i ribari, članovi Sportsko-ribolovnog kluba „Nikšić“, NVO „Sfera“, eko sekcije Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole i SO Nikšić.

“Servis za zaštitu voda”, koga čine predstavnici različitih NVO i SRK “Nikšič”, a čijim radom kordinira DMEN, formiran je kako bi zaštitio vode od bespravnog izlova ribe i od nelegalnog odlaganja otpada.

“Prethodno smo obišli teren kako bi ispitali gdje su najveće količine otpada. Videli smo da upravo na ovom potezu, koji smo podijelili u četiri zone, imamo najviše otpada,”, kazao je Karadžić.

U sklopu akcije članovi SRK “Nikšić” su uništili 37 mreža i tri parangala, koji su ranije zaplijenjeni.

Akcija je realizovana u okviru projekta „Učinimo vode ljepšim“, koji je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Tivat, Kotor, Pljevlja i Podgorica.

Bonus video: