U Kolašinu nedostaje ljekara: Na preglede se čeka satima

Jedan ljekar u svojoj smjeni pregleda više od 50 pacijenata, zbog čega su neminovna višečasovna čekanja
3541 pregleda 5 komentar(a)
Dom zdravlja u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Dom zdravlja u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Zbog nedostatka dovoljnog broja ljekara opšte medicine u Domu zdravlja, Kolašinci ne mogu da dobiju adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Oni tvrde da jedan ljekar u svojoj smjeni pregleda više od 50 pacijenata, zbog čega su, kažu, neminovna višečasovna čekanja.

Pacijenti tvrde da je jedan od kolašinskih ljekara za odrasle već duže na bolovanju, a drugi je nedavno dao otkaz.

“Umjesto četiri, koliko ih je bilo donedavno, sada za odrasle rade samo dva ljekara, od kojih je jedan pedijatar. Ti ljekari daju sve od sebe, ali je na takav način nemoguće organizovati rad u Domu zdravlja, a da pacijenti ne trpe, odnosno da ne čekaju satima na preglede. Iz nekog razloga ljekari ili ne žele ili se ne zadržavaju u Kolašinu i to je problem koji je evidentan godinama”, piše u obraćanju nekoliko Kolašinaca redakciji “Vijesti”.

Prema zvaničnim podacima Fonda za zdravstveno osiguranje, u kolašinskom Domu zdravlja radi pet izabranih doktora, koji prosječno treba da imaju po 963 pacijenta, i dva pedijatra.

Direktorica Doma zdravlja Dragica Popović “Vijestima” je kazala da trenutno ordiniraju tri izabrana ljekara za odrasle i dva pedijatra.

„Četvrti doktor koji je zasnovao radni odnos u septembru 2018. godine podnio je zahtjev za otkaz ugovora o radu i nakon isteka otkaznog roka od 30 dana, prestao mu je radni odnos 28. maja. Takođe, u ustanovi ordiniraju i dva pedijatra koji su istovremeno izabrani doktori i za odrasle“, saopštila je ona. Prema njenim riječima, trenutno su na specijalizaciji ljekari iz interne medicine, porodične medicine i radiologije. Popović tvrdi da će specijalizant interne medicine u septembru početi da radi kao izabrani doktor za odrasle.

„Nije suvišno podsjetiti na činjenicu da je u Domu zdravlja nedjeljno angažovan specijalistički kadar raznih grana medicine (kardiolog, oftalmolog, radiolog, urolog, ortoped, radiolog za dopler krvnih sudova, pneumofiziolog, psihijatar, neuropsihijatar, fizijatar, hirurg, medicine rada i kliničke biohemije)”, kazala je Popović.

Ukupan broj registrovanih odraslih pacijenta u Kolašinu je 4.744, a djece 2.152 što čini ukupno 6.899 registrovanih pacijenata.

Popovićeva tvrdi da „navedeni podaci ukazuju, s obzirom na to da jedan izabrani doktor može da ima maksimalno 2.000 pacijenata, trenutni broj izvršilaca garantuje pružanje adekvatne zdravstvene zaštite“.

„Zbog otkaza ljekara, u proceduri smo prijema jednog novog izvršioca. Problemi sa kojima su se pacijenti obratili “Vijestima”, menadžmentu Doma zdravlja su nepoznanica, kao i zaštitniku prava pacijenta, a kada ih mi prepoznamo u hodu ih rješavamo. Takođe, odgovorno tvrdim da iz ove ustanove nije izašao nijedan pacijent kome nije pružena zdravstvena zaštita“, kaže ona.

Sudeći prema dosadašnjem iskustvu, menadžmentu Doma zdravlja neće biti lako da angažuje novog ljekara. Navodno, prošle godine, iako je prije godinu i po nekoliko puta raspisivan konkurs, nijedan od ljekara sa evidencije podgoričkog Zavoda za zapošljavanje nije želio da zasnuje radni odnos u tom gradu.

Bonus video: