Zaživjela nova regionalna planinarska staza: Mokra Gora, Ljepotica Balkana

Nova staza je rezultat opsežne regionalne saradnje. U pripremi staze InTER se udružio sa opštinom Tutin, Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka, nevladinom organizacijom Marimangat iz Peći i planinarskim klubom Ahmica iz Rožaja
1164 pregleda 0 komentar(a)
Mokra Gora, Foto: RCC
Mokra Gora, Foto: RCC

Potpuno nova regionalna planinarska staza koja se proteže od planine Mokre Gore iz Crne Gore, preko Kosova do Srbije otvorena je u Zubinom Potoku. Stazu je pripremio Institut za teritorijalni ekonomski razvoj InTER uz pomoć programa bespovratnih finansijskih sredstava namjenjenih turizmu koji sprovodi Savjet za regionalnu saradnju, a finansira Evropska unija.

U okviru nove staze Mokra Gora je brendirana kao Ljepotica Balkana!

„Staza na Mokroj Gori je dobrodošao dodatak ponudi avanturističkog turizma Zapadnog Balkana i rute Via Dinarica. Iako nije dio Dinarida, Mokra Gora je povezana sa Dinaridima u Crnoj Gori i prostire se na oko 100 kilometara u pravcu sjevera, vodeći posjetioce u unutrašnjost. Već postojeća atrakcija avanturističkog turizma, Via Ferrata, sada je na stazi Mokre Gore što joj daje dodatnu draž,“ rekla je Snježana Derviškadić, vođa projektnog tima za razvoj i promociju turizma pri Savjetu za regionalnu saradnju.

Nova staza je rezultat opsežne regionalne saradnje. U pripremi staze InTER se udružio sa opštinom Tutin, Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka, nevladinom organizacijom Marimangat iz Peći i planinarskim klubom Ahmica iz Rožaja. Zajedno su mapirali stazu, izvršili GPS praćenje, postavili signalizaciju i informativne table, pripremili jednodnevne planove puta i već realizovali prvo studijsko putovanje duž ove staze.

„Kao neko ko je iz Zubinog Potoka uvijek sam bio zaljubljen u Mokru Goru. Sa razvijanjem sadržaja avanturističkog turizma na ovoj prelijepoj planini počeli smo prije nekog vremena, uključujući i Via Ferrata Berim, jednu od najatraktivnijih u Evropi. Međutim, razvoj staze koja se povezuje na Via Dinaricu i uvrštavanje Mokre Gore kao dijela ove megastaze, pomoći će nam da je bolje promovišemo kako na regionalnom, tako i na stranim tržištima, kao i da dovedemo više posjetilaca na ovaj dio Balkana,“ rekao je Dragiša Mijačić, direktor InTER-a.

„Posebno sam ponosan na činjenicu da su svi saradnici koji su radili na pripremi staze, bez obzira da li iz Rožaja, Peći, Istoka, Zubinog Potoka ili Tutina, uvidjeli istu korist koju će ova staza imati za lokalne zajednice i mislili isto u vezi pretvaranja Mokre Gore u nešto više, u prepoznatljiv brend prave Ljepotice Balkana“, zaključio je Mijačić.

Bonus video: