Kuran izložen povodom 450 godina Husein pašine džamije

Glavni projektant džamije nije poznat, a pretpostavlja se da je plan uradio čuveni neimar Hajrudin - projektant Starog mosta u Mostaru
2279 pregleda 11 komentar(a)
Kuran Husein paše, Foto: Goran Malidžan
Kuran Husein paše, Foto: Goran Malidžan

Izložbom Kurana iz 1579. godine, u Domu kulture preksinoć je počelo obilježavanje 450 godišnjice od izgradnje Husein pašine džamije u Pljevljima.

Kuran Husein paše Boljanića koji se čuva u istoimenoj džamiji u Pljevljima jedan je od najljepših rukopisa kurana iz 16. vijeka.

“Danas se za ovo pokretno dobro od neprocjenjive vrijednosti može reći da spada u red nacionalnih spomenika koji se nalaze u našem gradu. Ovaj Kuran jedan je od najboljih primjeraka kuranskog teksta na širem području. Ukrašen je intenzivnim bojama među kojima preovladava zlatna, zelena plava i crvena. Grafika je lijepa i krupna, a ornament raznolik. Kuran je u kožnom povezu veličine 39 puta 28,5 centimetra i debljine šest centimetara. Težak je oko pet kilograma“, rekao je mujezin Husein pašine džamije Jakub Durgut.

On je kazao da vrijedna knjiga nije izložena pogledima posjetilaca zbog nemogućnosti adekvatne zaštite i apelovao na sve koji mogu da daju svoj doprinos kako bi se pokretno dobro na pravi način sačuvalo.

“Prve dvije stranice Kurana su naročito ukrašene ornamentima u više živopisnih boja među kojima se posebno ističu zlatna i plava boja. Kuran Husein paše Boljanića nastao je 1579. Tekst je ispisan crnim mastilom u 13 redova na 233 lista i ima 352 minijature rađene na zlatnoj podlozi“.

U okviru obilježavanja 450 godišnjice, u hotelu “Gold“ održana je promocija poštanskih markica koju je izdala Pošta Crne Gore povodom jubileja. Planirano je održavanje naučnog skupa uz učešće istoričara iz Crne Gore, BiH, Srbije, Hrvatske i Turske i svečana akademija na kojoj će biti uručena priznanja zaslužnim pojednicima.

Husein pašina džamija u Pljevljima izgrađena je 1569. Glavni projektant džamije nije poznat, a pretpostavlja se da je plan uradio čuveni neimar Hajrudin - projektant Starog mosta u Mostaru. Po tipu i arhitektonskim karakteristikama, Husein pašina džamija predstavlja jedinstvenu građevinu i zauzima istaknuto mjesto među spomenicima islamske umjetnosti na ovim prostorima.

Džamija je duga 17,2 metra, široka 13,10, a njeni zidovi debeli su 112 centimetara. Zidana je od finog tesanog kamena.

Iznad ulaza je trem koji drže četiri mermerna stuba i natkriven je sa tri velike kupole. Unutrašnji prostor džamije osvijetljen je sa 25 prozora, a kupola je bogato dekorisana arabeskama. Minaret visok 42 metra smatra se najvišim na Balkanu.

Džamija je zastrta ćilimom iz 1573. - posebnom i veoma vrijednom umjetničkom tvorevinom koju je Husein paša poslao iz Misira gdje je bio namjesnik te oblasti.

Bonus video: