Glavni grad još nije objavio konkurs: Ni obećane crkavice za sport još nema

Glavni grad ćuti o (ne)raspisivanju konkursa za sufinansiranje sportskih klubova kojim planiraju da izdvoje svega 50.000 eura, tri puta manje nego Rožaje
1923 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Glavnog grada, Foto: Luka Zeković
Zgrada Glavnog grada, Foto: Luka Zeković

Glavni grad Podgorica još nije objavio konkurs za sufinansiranje sportskih klubova, iako je proteklo već gotovo pola 2019. godine.

Prema novom Zakonu o sportu iz prošle godine, predviđeno je da opštine sufinansiraju sportske klubove, odnosno da se za tu namjenu predvide finansijska sredstva u lokalnim budžetima, te da se novac raspodjeljuje kroz javne konkurse.

“Vijesti” su u martu objavile da je Glavni grad za tu namjenu namjeravao da izdvoji 50.000 eura, kao i da su Ministarstvu sporta poslali na saglasnost novi Pravilnik o sufinansiranju sportskih organizacija raspisivanjem javnog konkursa.

“Nakon dobijanja pozitivnog mišljenja od strane Ministarstva sporta biće raspisan javni konkurs čiji je fond 50.000 eura”, saopštili su iz Sekretarijata za kulturu i sport. Ni do danas se, međutim, ne zna da li je ta procedura završena, a iz Glavnog grada nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” poslata prije deset dana da li su napokon raspisali konkurs. Prećutali su i pitanje na osnovu čega su za tu namjenu izdvojili samo 50.000 eura, odnosno tri puta manje nego Opština Rožaje.

Ministar sporta Nikola Janović kazao je ranije da u budžetima Opština ima 7,5 miliona eura za tu namjenu.

Na desetine podgoričkih sportskih klubova moraće da se finansira iz ovog “mršavog” budžeta, deset puta manjeg nego u Nikšiću.

Budvanski konkurs za raspodjelu novca iz opštinskog budžeta vrijedan je više od 800.000, a bjelopoljski 340.000 eura.

Nakon pisanja “Vijesti”, Janović je rekao da vjeruje da nije tačna informacija da Podgorica namjerava da izdvoji svega 50 hiljada eura za sport.

Zoran Rašović iz Nevladine organizacije Centar za razvoj fizičke kulture “Duklja” kaže da je Ministarstvo sporta i mladih - Direktorat za sport, svojim “više nego neodgovornim djelovanjem dovelo u problematičnu situaciju lokalne samouprave, između ostalog i u dijelu da ispoštuju” Zakon o sportu. Odnosno član kojim je definisano: “Ministarstvo i opština su dužni da jednom godišnje, u roku od 30 dana od dana usvajanja Budžeta, odnosno budžeta opštine, raspišu javni konkurs za sufinansiranje sportskih organizacija”. On je istakao da je Ministarstvo sporta imalo zakonsku obavezu da najkasnije do 14. januara ove godine donese Rješenje o upisu ili brisanju sportskih klubova, sportskih društava i sportsko-rekreativnih društava.

“Da je Glavni grad Podgorica raspisao Konkurs za sufinansiranje u 2019. godini, a da mu prethodno Ministarstvo sporta nije dostavilo ili na sajtu objavilo spisak sa nazivima sportskih klubova, sportskih društava i sportsko-rekreativnih društava, koji su uredno podnijeli zahtjev za preregistraciju (promjena činjeničnog stanja), sa kompletnom potrebnom dokumentacijom, kao i donesena rješenja o upisu ili brisanju... Glavni grad bi se našao u problematičnoj situaciji. Sportski klubovi, sportska društva i sportsko-rekreativna društava kojima nije makar u pisanoj formi data saglasnost na Statut i rješenje o ispunjenosti ostalih kriterijuma od strane Ministarstva sporta, ne bi mogli da učestvuju na tom Konkursu. Samim tim činom, bili bi diskriminisani, i ostavio bi im se prostor da tuže Glavni grad kod Upravnog suda i traže poništenje Konkursa”, kazao je Rašović.

Bonus video: