Ljekarka aplikacijom DA-NE pomaže djeci sa autizmom

Aplikacija poboljšava kvalitet života čitave porodice, olakšava razgovor djeci ali i odraslim osobama koje su uslijed raznih oboljenja onemogućene da uspostave verbalnu komunikaciju
441 pregleda 2 komentar(a)
Irena Ljutica, Foto: Boris Pejović
Irena Ljutica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.03.2018. 20:20h

Ljekarka Irena Ljutica i kad nije na radnom mjestu u Psihijatrijskoj klinici Kliničkog centra brine o svojim pacijentima.

Tako je nedavno uz pomoć studenta Elektronike, uspjela da razvije mobilnu aplikaciju namijenjenu osobama sa različitim poremećajima govora, a posebno djeci sa autizmom.

Ljutica za “Vijesti” kaže da je odavno imala ideju da napravi ovako nešto i dodaje da je aplikaciju finansirala iz ličnih sredstava, bez pomoći neke organizacije ili institucije.

“Napravili smo prvo aplikaciju za android telefone i tablet uređaje, s obzirom na to da su većinski prisutni na našem tržištu. Postoji namjera da se napravi i aplikacija za iPhone, kada se steknu materijalni uslovi za to”, ističe ljekarka.

Besplatna aplikacija funkcioniše tako da postavljanjem pitanja “da” I “ne” najmlađim pacijentima dajemo mogućnost da pritiskom na odgovarajuće polje “zeleno” (da) ili “crveno” (ne) uspostave komunikaciju sa okolinom, na način da druge osobe čuju zvučni odgovor. Ljutica pojašnjava da I dijete može da čuje odgovor, pa ga tako “osvješćuje”.

Ljekarka smatra da dijete na taj način i zadovoljava potrebe, a samim tim se smanjuje frustracija mališana koja je često uslovljenja nerazumijevanjem njegovih potreba.

Aplikacija, kako kaže, ne samo da olakšava komunikaciju, već i poboljšava kvalitet života čitave porodice.

Prema riječima ljekarke, ova aplikacija namijenjena je i odraslim osobama koje su uslijed raznih oboljenja onemogućene da uspostave verbalnu komunikaciju sa okolinom- na primjer pacijentima poslije šloga, kao i mnogih drugih neuroloških stanja.

Ljutica je Medicinski fakultet završila 1999. godine u Beogradu, a na Klinici za Psihijatriju Kliničkog centra radi već 17 godina. Na trećoj godini specijalizacije dobila je stipendiju Humphrey Hubert Fellowship program, na temu Drug abuse prevention and treatment. Godinu je provela i na John Hopkins Univerzitetu u Baltimoru (SAD), a zatim još devet u Metadonskom centru u Njujorku.

Aplikacija “DA-NE zvučni odgovori” bila je lično njena ideja, na koju se odlučila poslije višegodišnjeg iskustva u radu sa autističnom djecom. Ljutica naglašava da je njeno djelo ugledalo svjetlost dana zahvaljujući i mladom, talentovanom studentu Elektronike Ivanu Komatini iz Niša, čija je pomoć bila od ključnog značaja.

Komatina je “Vijestima” rekao da sama izrada aplikacije nije bila tehnički zahtjevna, ali da je dosta vremena oduzelo dizajniranje i testiranje, kako bi bili sigurni da će svim korisnicima da bude i lijepa i korisna.

Aplikacija ljekarke Ljutice može se besplatno instalirati preko Google play prodavnice. Po potrebi se može uključiti I isključiti potvrda na pritisak dugmeta u vidu vibracije, animacije ili iskačućeg prozora.

Takođe se mogu koristiti i tasteri za jačinu zvuka, kao prečice za zvučne odgovore.

Psihijatrica zaključuje da su prve reakcije veoma pozitivne i očekuje da će se aplikacija koristiti ne samo u Crnoj Gori, već i na prostorima bivše Jugoslavije.

Bonus video: