MINISTRI DOGOVORILI INTENZIVIRANJE SARADNJE

Nuhodžić i Poklukar: Za suočavanje sa bezbjednosnim izazovima neophodna bliska saradnja

Poklukar je na sastanku potvrdio snažnu podršku Slovenije evropskoj integraciji Crne Gore i najavio nastavak saradnje i pomoći kroz nove zajedničke projekte
101 pregleda 0 komentar(a)
Nuhodžić i Poklukar, Foto: MUP
Nuhodžić i Poklukar, Foto: MUP

Za uspješno suočavanje sa bezbjednosnim izazovima neophodna je bliska saradnja i kontinuirana razmjena informacija između policija Crne Gore i Slovenije, ocijenili su ministri unutrašnjih poslova dvije države Mevludin Nuhodžić i Boštjan Poklukar i dogovorili intenziviranje saradnje na tom planu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, borba protiv organizovanog kriminala, terorizma i ilegalnih migracija bile su glavne teme današnjeg bilateralnog sastanka između Nuhodžića i Poklukara, održanog u Ljubljani.

Sagovornici su se usaglasili da su Crna Gora i Slovenija dvije prijateljske zemlje i da je saradnja između dva resora tradicionalno dobra i partnerska.

Poklukar je na sastanku potvrdio snažnu podršku Slovenije evropskoj integraciji Crne Gore i najavio nastavak saradnje i pomoći kroz nove zajedničke projekte.

Govoreći na temu organizovanog kriminala i terorizma, on je istakao da su crnogorski bezbjednosni organi snažan partner slovenačke policije.

„Sa tim u vezi, ministri su se usaglasili da je uspješno suočavanje sa bezbjednosnim izazovima neophodna bliska saradnja i kontinuirana razmjena informacija između policija dvije zemlje i dogovorili intenziviranje saradnje na tom planu“, kaže se u saopštenju.

Razgovarajući o ilegalnim migracijama i stanju u toj oblasti iz regionalne perspektive, ministri su naveli da migracije nijesu pitanje samo jedne države, već cijelog regiona.

„U tom smislu konstatovali su važnost kontinuirane i otvorene komunikacije policija u regionu i dalje jačanje saradnje u cilju spremnosti i otpornosti na izazove koje sa sobom nose migracije“, dodaje se u saopštenju.

Nuhodžić je zahvalio na podršci Slovenije Crnoj Gori na putu ispunjenja dva najvažnija spoljnopolitička cilja, članstva u NATO, koji je Crna Gora već ostvarila, i članstva u Evropskoj uniji.

On je ocijenio da je dosadašnja saradnja između dvije policijske organizacije dala mnogo dobrih rezultata i dodao da je uvjeren da je na taj način doprinijeto i generalnoj ocjeni Evropske komisije iz posljednjeg Izveštaja o Crnoj Gori, prema kojoj je ostvaren napredak u međunarodnoj policijskoj saradnji.

Nuhodžić je naglasio važnost daljeg jačanja saradnje dva resora, u cilju pružanja što kvalitetnijeg odgovora na zajedničke bezbjednosne izazove, ali i u cilju prevencije svih pojavnih oblika kriminala.

Preporučujemo za Vas