Priznanja Džuveroviću i Bugariju

Islamska zajednica uručila nagrade ustanovljene povodom 450 godina Husein-pašine džamije
357 pregleda 0 komentar(a)
Reis uručuje nagradu Bugariju, Foto: Goran Malidžan
Reis uručuje nagradu Bugariju, Foto: Goran Malidžan

Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Crnoj Gori dodijelio je najviše priznanje bivšem direktoru pljevaljskog Rudnika uglja Đorđiju Džuveroviću za doprinos prilikom restauraciju Husein-pašine džamije u Pljevljima.

To priznanje uspostavljeno je povodom 450 godina od izgradnje džamije u Pljevljima, a Džuveroviću je dodijeljena na svečanoj akademiji organizovanoj tim povodom u pljevaljskom Domu kulture.

Priznanje je dodijeljeno i Hafizu–efendiji Sulejmanu Bugariju za doprinos u radu IZ u prethodnoj godini.

Tek ustanovljeno priznanje Husein-paša Boljanić, IZ dodjeljivaće svake godine zaslužnim pojedincima, prijateljima i najboljem službeniku IZ.

Akademiji su prisustvovali predstavnici Vlade, diplomatskog kora, vjerskih zajednica, društvenog, političkog i kulturnog života grada.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je da istorijska faktografija govori da je Husein-pašina džamija podignuta 1569. godine kao graditeljsko, vjersko, duhovno, umjetničko remek-djelo istočnjačkog građevinarstva.

“Ovo je zavičajni hram i pored svega što ga čini izuzetnim čuva memoriju na porodicu Boljanić iz istoimenog sela kod Pljevalja i još čuvenijeg pašu koji ga je izgradio kao svoj vakuf. Svojom izuzetnom ljepotom, jedinstvena po svemu Husein-pašina džamija nikoga ne ostavlja ravnodušnim bez obzira na konfesionalnu i etničku pripadnost, jer se teško može ostati ravnodušan pred ovakvim prizorom arhitektonskog sklada i ornamentalne vještine. Zato ovo zdanje nije samo utočište vjernicima, već i svima onima kojima je potreban estetski odušak od trivijalnog životnog sadržaja“.

Reiz Rifat Fejzić kazao je da je Crna Gora prva u Evropi priznala islam kao zvaničnu vjeru - 1905. godine, Ustavom tadašnje Knjaževine.

U programu akademije učestvovali su hor “Husein-paša“ iz Pljevlja, hor “Đulistan“ iz Novog Pazara i hor Medrese “Mehmed Fatih“ iz Podgorice.

Stihove Dragoslava Vojinovića govorio je Rade Čolović, sarajevski glumac, rođeni Pljevljak.

Žalosno što pašino ime ne nosi bar neka ulica ili trg

Povodom 450 godina Husein-pašine džamije, prethodna dva dana u Pljevljima je organizovan naučni skup na kojem je radove na temu Husein-paša Boljanić i njegove zadužbine izložilo 15 naučnika iz Crne Gore, BiH, Srbije i Hrvatske.

Profesor emeritus Enes Pelidija ocijenio je da je žalosno što Husein-paša Boljanić nema ni jedno lokalno, ni državno obilježje.

“Nadam se da će u narednom periodu smoći snage da se ovoj ličnosti, bilo davanjem naziva ulice, trga ili na drugi adekvatan način, oda priznanje za sve što je uradio za rodni kraj”. U okviru obilježavanja jubileja, promovisana je i poštanska markica koju je povodom 450 godina od izgradnje džamije izdala Pošta Crne Gore. Marka i koverat prvog reda štampani su na inicijativu IZ. Reis Rifat Fejzić u znak zahvalnosti uručio je skromne poklone izvršnom direktoru Pošte Ivanu Kaleziću i predsjedniku Odbora direktora Mirsadu Džudževiću.

Bonus video: