Sindikat: Potpisima se favorizuje Backović

Stotine zaposlenih zatražilo je da se v.d. direktorica i vrtić zaštite od “medijske hajke”, pošto je dio radnika podnio više krivičnih prijava protiv nje
3156 pregleda 1 komentar(a)
Vrtić u Nikšiću, Foto: Facebook/jpu Dragan Kovačević
Vrtić u Nikšiću, Foto: Facebook/jpu Dragan Kovačević

Više stotina zaposlenih zatražilo je da se v.d. direktorica nikšićkog vrtića “Dragan Kovačević” Radmila Backović i ta ustanova zaštite od “medijske hajke”, pošto je dio radnika podnio više krivičnih prijava protiv nje, od kojih su pojedine završile i na adresu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Iz sindikalne organizacije vrtića ocijenili su da se potpisima podrške stvara neprimjeren pritisak i uticaj na zaposlene.

“Aktuelni dopis sa listom podrške favorizuje v.d. direktoricu i stavlja u nepovoljan položaj naše koleginice, koje su se kandidovale za mjesto direktorice”, navodi se u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Backovićeva insistira da ne stoji iza prikupljanja 250 potpisa podrške i da o tome ništa nije znala.

“Ali u svakom slučaju mi imponuje data informacija i znači mi, ukoliko su mi kolege iz kolektiva zaista dale neku vrstu podrške, kao i što vrednuju, podržavaju, cijene i poštuju rad i rezultate koje je ustanova postigla u prethodnom periodu”, kazala je ona.

Komentarišući krivične prijave dijela zaposlenih, o kojima su pisale “Vijesti”, Backovićeva je kazala da one predstavljaju vrstu pritiska određenih lica da na mjesto direktorice bude izabrana druga osoba.

“Dok ću ja kao svoje adute koristiti isključivo postignute rezultate u radu, a ne javne prepiske i medijska prepucavanja, pa konačnu odluku neka donesu nadležni”, kazala je ona “Vijestima”.

Inače, prethodni konkurs za direktoricu zatvoren je bez izbora.

Dio zaposlenih, koji je protiv nje u proteklom periodu podnio više prijava, traži od Ministarstva i Sindikata prosvjete da ih zaštiti zbog toga što se, kako stoji u dopisu u koji smo imali uvid, prikupljanjem potpisa “vrši brutalan mobing jer se kolektiv pod pritiskom direktorice podstrekava da nas izoluje što smo se drznuli da ukažemo na njene nezakonite radnje”.

“Mi koji smo na temelju materijalnih dokaza a koje su utvrdili i državni organi (nadležne inspekcije) podnijeli krivične prijave protiv Backović zbog osnovane sumnje da je na štetu budžeta Crne Gore počinila krivično djelo zloupotreba službenog položaja, zatim na štetu zaposlenih krivično djelo povreda prava iz radnog odnosa i konačno falsifikovanje službene isprave”, stoji u dopisu.

Oni su krajem maja podnijeli nove prijave protiv Backovićeve.

Portparol nikšićkog tužilaštva Stevo Šekarić kazao je da su oni dobili prijavu protiv v.d. direktorice zbog krivičnog djela zlupotreba službenog položaja i povreda prava iz radnog odnosa, koja je dostavljena na nadležnost podgoričkom SDT-u.

Šekarić je dodao da je nikšićko tužilaštvo formiralo predmet protiv Backovićeve zbog krivičnog djela falsifikovanje službene isprave i da je on u fazi izviđaja.

“Vijesti” su u februaru objavile da je SDT formiralo predmet protiv nje zbog sumnje da je zloupotrijebila položaj. Iz SDT nisu odgovarali u kojoj je fazi taj predmet.

“Svako zanemarivanje posla biće sankcionisano”

Sa maila sekretarke Vesne Draganić krajem prošle nedjelje stigao je dokument sa 250 potpisa podrške kojim se traži da se prestane sa osudama na račun vrtića i njegove direktorice.

“Direktorica, koja mjesecima dostojanstveno i profesionalno trpi medijsku hajku od strane četvoro zaposlenih iz našeg kolektiva, je upravo svojim nesebičnim radom i tolerancijom, motivacijom zaposlenih, ljubavlju i brigom za djecu koja borave u našoj ustanovi, doprinijela ovakvoj slici naše ustanove koju ona ima danas. Za zaposlene i mališane, kojih svakodnevno boravi u ustanovi blizu 2.000, ona nije samo direktor već i kolega, roditelj, prijatelj a prije svega čovjek”, stoji u dopisu dostavljenom “Vijestima”.

U dopisu Ministarstvu i Sindikatu prosvjete, manji dio zaposlenih tvrdi da se sa prikupljanjem potpisa išlo po vaspitnim jedinicama i da smatraju da je ta inicijativa krenula iz uprave vrtića.

Na pitanje da li smatra da je u skladu sa radnim obavezama zaposlenih da to rade u toku radnog vremena, direktorica je kazala da ona nema ništa protiv toga da se prikupljaju potpisi ali da ne podržava da se to radi na uštrb radnih obaveza i upozorila da će “svako zanemarivanje i nesavjesno obavljanje radnih dužnosti biti sankcionisano”.

Bonus video: