Šavničani odgovorili Vujačiću na optužbe da Bukovicu brane politički: Dižu tenzije i među glasačima DPS-a

To je “Vijestima” rekao Danilo Janković iz bloka “Crnogorskih patriota i boraca za pravo, čast i slobodu Crne Gore”.
3979 pregleda 10 komentar(a)
Komite spremne da ginu za rijeku, Foto: Privatna arhiva
Komite spremne da ginu za rijeku, Foto: Privatna arhiva

Predsjednik Opštine Šavnik Mijomir Vujačić (DPS) samo je podigao tenzije izjavama da se mještani pored rijeke okupljaju politički.

To je “Vijestima” rekao Danilo Janković iz bloka “Crnogorskih patriota i boraca za pravo, čast i slobodu Crne Gore”.

On je naveo da je Vujačić takvim izjavama dodatno podigao tenzije i među glasačima DPS-a, koji se protive uništavanju rijeke izgradnjom mini hiroelektrana.

“Predsjednik Opštine je rekao da je ovo politički skup. Moram ga demantovati. U DPS-u sam od prvog dana postojanja te partije i u njoj ću ostati dok sam živ, da se borim za pravo, čast i slobodu Crne Gore, jer je volim srcem, a ne iz interesa. Vujačić ne može govoriti u ime crnogorskih patriota. Komite su za očuvanje rijeke Bukovice i spremni smo položiti život za nju i za sve što je crnogorsko”, rekao je Janković.

Dodao je da i komite sa svojim sugrađanima brane rijeku - “jer Crnu Goru vole srcem, a ne iz interesa”:

“Dirnuli su u svetu zemlju, u svetu vodu crnogorsku i udarili na časne i ponosne Uskoke i Drobnjake. Moji đedovi i prađedovi su dali živote za ovu zemlju. Pretrpjeli smo mnoga stradanja kroz prošle ratove boreci se za crnogorsku slobodu, čast, ponos i sve što je iskonski vrijedno, a danas, kada je Crna Gora postala slobodna i krenula evropskim putem, mi moramo da vodimo borbu za očuvanje naših rijeka”.

Šavničani koji od 14. maja stražare na mjestu na kom je kompanija “Hydra MNE” počela pripremne radove za izgradnju mini hidroelektrana “Bukovica 1” i “Bukovica 2” i ranije su poručili da ih ne zanima politika, jer ih je ujedinila borba za spas rijeke.

Iz NVO Ekološki pokret Donja Bukovica (EPDB) saopštili su da je Vujačić prekršio Statut Opštine:

“Jer ih u roku od 30 dana nije obavijestio o Inicijativi za izradu Studije zaštite za područje rijeke Bukovice koju su podnijeli prije 75 dana”.

Ta NVO i čuvari Bukovice prije desetak dana Vladi su dostavili dokumentaciju za niz propusta naprravljenih prilikom davanja koncesije za izgradnju mHE Bukovica koju Ministarstvo ekonomije sada provjerava.

Koncesiju na vode Bukovice dobila je firma Hydra MNE koja je u vlasništvu Jovana Gordijana i Milovana Maksimovića, brata od ujaka Mila Đukanovića.

Bonus video: