Dva punjača za električne automobile u Podgorici

Korišćenje javnih punionica biće besplatno prvih godinu dana, nakon čega će pružaoci usluge pojedinačno odlučiti o daljim uslovima za punjenje električnih automobila
3332 pregleda 4 komentar(a)
Slovom P su označena mjesta gdje će biti punjači postavljeni, Foto: Glavni grad
Slovom P su označena mjesta gdje će biti punjači postavljeni, Foto: Glavni grad

Podgorica će uskoro dobiti prve javne punionice za električne automobile. Punionice će biti montirane na dvijema lokacijama u gradu: na raskrsnici ulica Njegoševe i Vučedolske u centru grada, te u garaži “Parking servisa” u Ulici arhitekte Milana Popovića (iza restorana “Maša”), saopšteno je nedavno iz PG Biroa za odnose sa javnošću.

“Postavljanje prvih električnih punionica dio je projekta “Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori” koji realizuje UNDP u saradnji s Ministarstvom održivog razvoja i turzima, a uz finansijsku podršku Globanog fonda za životnu sredinu (GEF). Punionice će, u okviru projekta, biti postavljene i na lokacijama u Budvi, Bijelom Polju, i Kolašinu, na Cetinju i Žabljaku, te u Nacionalnom parku “Skadarsko jezero” (Vranjina).

Korišćenje javnih punionica biće besplatno prvih godinu dana, nakon čega će pružaoci usluge pojedinačno odlučiti o daljim uslovima za punjenje električnih automobila.

Punionice će biti samostojeće, s po dva punjača (utičnice) tipa 2: jedan minimalne snage 22 kW, a drugi minimalne snage 11,01 kW, u skladu s međunarodnim standardima IEC 62196, IEC 61851 i EN 62196-2. Nabavku aparata za punjenje finansira UNDP, dok su priprema lokacija, održavanje punionica i pružanje usluga punjenja obaveza lokalnih samouprava”, piše u saopštenju

Na sastanku u prostorijama UNDP-a korisnici granta su se dogovorili o modalitetima razmjene iskustva i primjera najbolje prakse u realizaciji ovog projekta koji za cilj ima podršku razvoju e-mobilnosti u Crnoj Gori, saopšteno je iz PG biroa.

Bonus video: